<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egyszerűsíteni kívánják az egy százalékos adófelajánlások módját, a kormány a jövő szerdán tárgyal a kérdést szabályozó törvényről.

A kormány az egy százalékos adófelajánlásokkal kapcsolatban az egyszerűségre és átláthatóságra törekszik - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: ennek szellemében döntött a kabinet szerdai ülésén az egy százalékos törvény módosításáról.

A szóvivő elmondta, hogy a változtatások nyomán a jövőben egyszerűbb lesz az adó egy százalékának felajánlása. Átláthatóbbá válik, hogy a szervezetek mire fordítják a felajánlott összeget. A módosítás egységesíti a határidőket, a jövő évtől kezdően minden adózónak május 20-ig lesz lehetősége arra, hogy adójának kétszer egy százalékáról rendelkezzen. Az erre vonatkozó nyilatkozat az adóbevallás része lesz.

A civil szervezetek adminisztrációs terheit enyhíti a közzétételi kötelezettség megváltozása. A módosítást követően a civilek elszámolásukat ingyen közzétehetik a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján. A szóvivő tájékoztatása szerint az átláthatóságot erősíti, hogy az új szabályozás szerint a civil szervezeteknek meg kell határozniuk a jövőben, mekkora összeg fordítanak működésükre, a fő célok megvalósítására.

Budai Bernadett elmondta, hoy 2007-ben 1,6 millióan rendelkeztek adójuk egy százalékáról, ez 14,4 milliárd forintot jelent, amely 27,5 ezer szervezet között került kiosztásra. A módosítást követően - becslések szerint - a felajánlók száma 1,7 millióra növekedhet.

MTI/Menedzsment Fórum