Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egyelőre nincs jele az ipari termelés kilábalásának az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Csalódást okozott Suppan Gergelynek, a Takarékbank elemzőjének a decemberi ipari termelési adat, arra számított, hogy jóval nagyobb, akár 5-7 százalékos növekedést jelent be a bázishoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Suppan Gergely szerint a tavaly decemberi, egy évvel korábbi bázishoz viszonyított 1 százalékos növekedés nagyon kevés, s különösen rossz, hogy a termelés decemberben munkanaptényezővel korrigálva 1,4 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzátette, azért is tartja "harmatosan gyengének" az ipari termelés decemberi alakulását, mert a hírek tavaly év vége felé már arról szóltak, hogy a nagyobb exportőrökhöz már komolyabb megrendelések érkeztek, s ezért a leállások sem lesznek már olyan hosszúak mint egy évvel korábban. Rossznak tartja az adatokat azért is, mert a 2008. decemberi ipari termelési szint a kemény recesszió miatt nagyon alacsony volt, s ehhez a bázishoz képest már komolyabban kellett volna nőnie a tavaly decemberi termelésnek.

Suppan Gergely úgy vélte, egyelőre, sajnos, semmilyen jele nincs a kilábalásnak. Különösen igaz ez, régiós összehasonlításban, hiszen a környező országokban az export és a bázishatások miatt már erősebb növekedésnek indult az ipari termelés.

Egyetért ezzel Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője, aki elmondta, hogy Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és már Romániában is érzékelhetően javul az ipari termelés, miközben Magyarországon nincs jele ennek.

Kifejtette, a decemberi 1 százalékos növekedés önmagában véve jónak lenne mondható, ám tudni kell, hogy a bázis nagyon alacsony volt, s csak ezért mutat szerény növekedést az ipari termelés 2009 utolsó hónapjában.

Egy évvel korábban, 2008 decemberében 19,7 százalékos visszaesést regisztrált a KSH. Török Zoltán elmondta, kissé meglepte, hogy az elemzői várakozások decemberre milyen pozitívak voltak, s mintegy 5 százalékos növekedést feltételezek. Kifejtette, ő úgy vélte, hogy növekedés helyett inkább 2 százalékos csökkenés várható.

Török Zoltán úgy vélte, a magyar ipari termelés csak lassan tér magához, s 2010-ben éves szinten csak 1 százalékkal haladja meg a tavalyit.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.