2008. április 2. 05:29

Egy brit felmérés szerint tíz pénzügyi cégből kilenc úgy gondolja, hogy még legalább hat hónapig eltart majd a hitelpiaci válság - írja a Management-Issues. Mindez több százezer ember állásába kerülhet még a pénzügyi szektorban.

Három hónappal ezelőtt egy hasonló felmérésben tíz cégből heten válaszolták azt, hogy szerintük a válság még legalább hat hónapig fog tartani. Úgy tűnik tehát, hogy a cégek egyre nagyobb többsége számít elhúzódó nehézségekre. Most a megkérdezett szakemberek közül szinte mindenki azt gondolja, hogy a következő hat hónapban romlani fognak a hitelpiac kilátásai.

A cégek negyede számolt be arról, hogy az elmúlt három hónapban dolgozóik egy részét elbocsátották, ez a legrosszabb arány 2003 óta. A következő néhány hónapra a cégek 2002 óta a legrosszabb kilátásaikat fogalmazták meg a munkahelyek számával kapcsolatban. Ehhez kapcsolódik a genfi székhelyű Celent pénzügyi tanácsadócég elemzése is, mely szerint a következő egy-másfél évben akár 200 ezer ember is elveszítheti a munkáját az amerikai bankszektorban a hitelpiaci válság miatt.

A felmérést készítő cég szakembere szerint az mindenki számára egyértelmű, hogy a válság mélyült az idei év első három hónapjában, a hitelfelvételi lehetőségek jelentősen szűkültek, rég nem látott alacsony szintre esett a hitelezés.

Menedzsment Fórum