2008. április 2. 05:29

Egy brit felmérés szerint tíz pénzügyi cégből kilenc úgy gondolja, hogy még legalább hat hónapig eltart majd a hitelpiaci válság - írja a Management-Issues. Mindez több százezer ember állásába kerülhet még a pénzügyi szektorban.

Három hónappal ezelőtt egy hasonló felmérésben tíz cégből heten válaszolták azt, hogy szerintük a válság még legalább hat hónapig fog tartani. Úgy tűnik tehát, hogy a cégek egyre nagyobb többsége számít elhúzódó nehézségekre. Most a megkérdezett szakemberek közül szinte mindenki azt gondolja, hogy a következő hat hónapban romlani fognak a hitelpiac kilátásai.

A cégek negyede számolt be arról, hogy az elmúlt három hónapban dolgozóik egy részét elbocsátották, ez a legrosszabb arány 2003 óta. A következő néhány hónapra a cégek 2002 óta a legrosszabb kilátásaikat fogalmazták meg a munkahelyek számával kapcsolatban. Ehhez kapcsolódik a genfi székhelyű Celent pénzügyi tanácsadócég elemzése is, mely szerint a következő egy-másfél évben akár 200 ezer ember is elveszítheti a munkáját az amerikai bankszektorban a hitelpiaci válság miatt.

A felmérést készítő cég szakembere szerint az mindenki számára egyértelmű, hogy a válság mélyült az idei év első három hónapjában, a hitelfelvételi lehetőségek jelentősen szűkültek, rég nem látott alacsony szintre esett a hitelezés.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.