2007. október 4. 13:59

Pártállástól függetlenül egyetértettek a részvevők egy csütörtöki szakmai konferencián, hogy a nyugdíjrendszer jelen formájában hosszú távon finanszírozhatatlan. Megoldást az alacsony aktivitási ráta növelés és a nyugdíjkorhatár kitolása jelenthet.

A jelenlegi nyugdíj rendszeren változtatni kell, hiszen azt üzeni, hogy minél előbb, kedvező feltételek mellett lehet nyugdíjba vonulni - jelentette ki Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter a Pénzügykutató és az Allianz Hungária által szervezett csütörtöki konferencián.

A nyugdíjreform középtávú célja, hogy kialakuljon a rendszer pénzügyi egyensúlya, a lényege, hogy a munkaerőpiacon való minél hosszabb maradásra ösztönözzön - hangsúlyozta Draskovics Tibor. Arra kérte a véleményformáló értelmiséget: segítsen elterjeszteni azt a nyilvánvaló követelményt, hogy a nyugdíjkorhatárt fokozatosan emelni kell, összefüggésben a várható élettartam növekedésével. 

Pártállástól független kérdés 

A nyugdíjreform ügye pártállástól függetlenül konszenzust teremt a szakértők között - jelentette ki Kiss Péter kancelláriaminiszter. A költségvetésnek az idén 500 milliárd forinttal kell kiegészíteni a 2600 milliárd forintos összegű nyugdíjkasszát, ezért mind rövid, mind hosszabb távon változtatni kell az egyensúly megteremtése érdekében - mondta Kiss Péter. Még az idén a törvényhozás elé kerül az előrehozott nyugdíjazás újraszabályozása, a javaslat szerint a férfiak 60, a nők 59 év felett lennének jogosultak az előrehozott nyugdíjra - jelezte a miniszter.

Varga Mihály szerint ki kell jelölni a nyugdíjreform indulásának céldátumát, hogy tudjuk a "partraszállás idejét", s erre a 2013. év alkalmasnak tűnik. A volt pénzügyminiszter többek között a magyarországi 57,3 százalékos alacsony aktivitási ráta növelését, a minimálbér adómentességének újragondolását, a munkaerőpiacon való maradást ösztönző rendszert és a 2001-ben megkezdett állami egyéni számlás nyugdíjrendszer kiépítésének folytatását javasolta. Emellett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tízpontos nyugdíjreform javaslatot tett. 

Emelni kell a korhatárt 

Szakmai egyetértés alakult ki a korhatár szükséges emeléséről - közölte Holtzer Péter, a miniszterelnök által létrehozott "Nyugdíjkerekasztal" elnöke. Az ismert nyugdíjszakértő felhívta a figyelmet arra, hogy 2008 tavaszára, nyarára elkészülnek a nyugdíjreformhoz szükséges hatás vizsgálatok amelyek egyrészt a fiskális, másrészt a társadalmi hatásokat mérik fel. A Varga Mihály által felvetett 2013-as dátum kitűzhető, de jó lenne azt is eldönteni, hogy egy politikai konszenzussal elindított nyugdíjreformot nem lehessen például a 2014. évi választás után megváltoztatni, visszacsinálni - hangsúlyozta Holtzer Péter.

Bokros Lajos a korábban már többször hangoztatott véleményét ismételte. "A nyugdíjrendszert, akárcsak az egészségügyet, ki kell venni a politikai osztály homokozójából" - figyelmeztetett ismét a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.