<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Tesla, SpaceX, stb. vezére nem szalvétával nyúl a beosztottjaihoz a megbeszéléseken.

Meglepő dolgot osztott meg a SpaceX egy korábbi dolgozója a cég (és megannyi más vállalat) főnökéről, Elon Muskról. Az ex-beosztott elmondása szerint az amúgy egészen emberséges kisugárzású techfőnök rendszeresen át szokott menni bunkóba - de emögött is átgondolt stratégia húzódik.

Elon Musk

A férfi felidézett egy esetet, amikor Musk elég nyers stílusban vont kérdőre egy alkalmazottat a SpaceX egy megbeszélésén. A főnök a következő kérdést szegezte a csendben figyelő elemzőnek:

"Te még semmit sem mondtál. Miért is vagy itt?"

Elsőre dermesztő a kérdés, ugyanakkor nagyon is célravezető. A logika mögötte: ne vegyél részt a megbeszéléseken, ha nincs mit mondanod, ha a jelenlétednek nincs igazi célja. Igazi cél lehet például a szavazás egy döntéshozatalban vagy a többiek képbe hozása bizonyos témával kapcsolatban, hogy gyorsabban folytatódhasson a munka. Ám Musk szerint a jelenlétet minden más esetben tökéletesen kiválthatja egy e-mail.

Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatója hasonló elveket vall. Nála az úgynevezett "kétpizzás szabály" működik. Ennek egyszerűen az a lényege, hogy a mítingeknek elég szűk körűnek kell lenniük ahhoz, hogy két pizzával jól lehessen lakatni az összes résztvevőt. Ha ez nem sikerül, akkor a gyűlés valószínűeg túl nagy és nem produktív.

Bezos ezt még azzal fejeli meg, hogy a megbeszélések mindig csendes olvasással kezdődnek, amikor minden résztvevő átrágja magát az aktuális kérdéseket részletező memón. Így biztos, hogy mindenki képbe kerül, mindenkinek megragadja vele a figyelmét, és beindulhat a produktív eszmecsere. Így a lehető legkevesebb idő megy pocsékba a megbeszéléseken.

Business Insider

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.