2017. október 5. 17:40

A Tesla, SpaceX, stb. vezére nem szalvétával nyúl a beosztottjaihoz a megbeszéléseken.

Meglepő dolgot osztott meg a SpaceX egy korábbi dolgozója a cég (és megannyi más vállalat) főnökéről, Elon Muskról. Az ex-beosztott elmondása szerint az amúgy egészen emberséges kisugárzású techfőnök rendszeresen át szokott menni bunkóba - de emögött is átgondolt stratégia húzódik.

Elon Musk

A férfi felidézett egy esetet, amikor Musk elég nyers stílusban vont kérdőre egy alkalmazottat a SpaceX egy megbeszélésén. A főnök a következő kérdést szegezte a csendben figyelő elemzőnek:

"Te még semmit sem mondtál. Miért is vagy itt?"

Elsőre dermesztő a kérdés, ugyanakkor nagyon is célravezető. A logika mögötte: ne vegyél részt a megbeszéléseken, ha nincs mit mondanod, ha a jelenlétednek nincs igazi célja. Igazi cél lehet például a szavazás egy döntéshozatalban vagy a többiek képbe hozása bizonyos témával kapcsolatban, hogy gyorsabban folytatódhasson a munka. Ám Musk szerint a jelenlétet minden más esetben tökéletesen kiválthatja egy e-mail.

Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatója hasonló elveket vall. Nála az úgynevezett "kétpizzás szabály" működik. Ennek egyszerűen az a lényege, hogy a mítingeknek elég szűk körűnek kell lenniük ahhoz, hogy két pizzával jól lehessen lakatni az összes résztvevőt. Ha ez nem sikerül, akkor a gyűlés valószínűeg túl nagy és nem produktív.

Bezos ezt még azzal fejeli meg, hogy a megbeszélések mindig csendes olvasással kezdődnek, amikor minden résztvevő átrágja magát az aktuális kérdéseket részletező memón. Így biztos, hogy mindenki képbe kerül, mindenkinek megragadja vele a figyelmét, és beindulhat a produktív eszmecsere. Így a lehető legkevesebb idő megy pocsékba a megbeszéléseken.

Business Insider

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.