2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Tesla, SpaceX, stb. vezére nem szalvétával nyúl a beosztottjaihoz a megbeszéléseken.

Meglepő dolgot osztott meg a SpaceX egy korábbi dolgozója a cég (és megannyi más vállalat) főnökéről, Elon Muskról. Az ex-beosztott elmondása szerint az amúgy egészen emberséges kisugárzású techfőnök rendszeresen át szokott menni bunkóba - de emögött is átgondolt stratégia húzódik.

Elon Musk

A férfi felidézett egy esetet, amikor Musk elég nyers stílusban vont kérdőre egy alkalmazottat a SpaceX egy megbeszélésén. A főnök a következő kérdést szegezte a csendben figyelő elemzőnek:

"Te még semmit sem mondtál. Miért is vagy itt?"

Elsőre dermesztő a kérdés, ugyanakkor nagyon is célravezető. A logika mögötte: ne vegyél részt a megbeszéléseken, ha nincs mit mondanod, ha a jelenlétednek nincs igazi célja. Igazi cél lehet például a szavazás egy döntéshozatalban vagy a többiek képbe hozása bizonyos témával kapcsolatban, hogy gyorsabban folytatódhasson a munka. Ám Musk szerint a jelenlétet minden más esetben tökéletesen kiválthatja egy e-mail.

Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatója hasonló elveket vall. Nála az úgynevezett "kétpizzás szabály" működik. Ennek egyszerűen az a lényege, hogy a mítingeknek elég szűk körűnek kell lenniük ahhoz, hogy két pizzával jól lehessen lakatni az összes résztvevőt. Ha ez nem sikerül, akkor a gyűlés valószínűeg túl nagy és nem produktív.

Bezos ezt még azzal fejeli meg, hogy a megbeszélések mindig csendes olvasással kezdődnek, amikor minden résztvevő átrágja magát az aktuális kérdéseket részletező memón. Így biztos, hogy mindenki képbe kerül, mindenkinek megragadja vele a figyelmét, és beindulhat a produktív eszmecsere. Így a lehető legkevesebb idő megy pocsékba a megbeszéléseken.

Business Insider

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!