2011. június 7. 09:43

Az év második felében várható Szerbia első kötvénykibocsátása - jelentette be az ország pénzügyminisztere.

Nebojsa Ciric szerint szeptemberben, vagy októberben 300-400 millió euró értékben terveznek államkötvényeket piacra dobni, attól függően, hogy akkor milyenek lesznek a piaci viszonyok.

A szerb államnak sürgősen szüksége van pénzre, miután a Telekom Austria nem volt hajlandó megfizetni a Telekom Srbija állami távközlési vállalatért kért 1,4 milliárd eurót.

A pénzügyminiszter kitért a szerb gazdaság helyzetére is: a kormány az IMF-fel összhangban 3,1-3,2 százalék körüli gazdasági növekedést vár.

Az év végére egyszámjegyűre mérséklődhet az infláció, miután áprilisban több éves csúcsra, 14,7 százalékra emelkedett.

A szerb központi bank épp az infláció gyorsulása miatt tavaly augusztus óta nyolc alkalommal emelt kamatot. Kivételt csak februárban és májusban tett, amikor szinten tartásról döntött. Jelenleg 12,50 százalék az irányadó kamat.

Tavaly az infláció 10,3 százalék volt Szerbiában.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.