TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. június 7. 09:43

Az év második felében várható Szerbia első kötvénykibocsátása - jelentette be az ország pénzügyminisztere.

Nebojsa Ciric szerint szeptemberben, vagy októberben 300-400 millió euró értékben terveznek államkötvényeket piacra dobni, attól függően, hogy akkor milyenek lesznek a piaci viszonyok.

A szerb államnak sürgősen szüksége van pénzre, miután a Telekom Austria nem volt hajlandó megfizetni a Telekom Srbija állami távközlési vállalatért kért 1,4 milliárd eurót.

A pénzügyminiszter kitért a szerb gazdaság helyzetére is: a kormány az IMF-fel összhangban 3,1-3,2 százalék körüli gazdasági növekedést vár.

Az év végére egyszámjegyűre mérséklődhet az infláció, miután áprilisban több éves csúcsra, 14,7 százalékra emelkedett.

A szerb központi bank épp az infláció gyorsulása miatt tavaly augusztus óta nyolc alkalommal emelt kamatot. Kivételt csak februárban és májusban tett, amikor szinten tartásról döntött. Jelenleg 12,50 százalék az irányadó kamat.

Tavaly az infláció 10,3 százalék volt Szerbiában.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.