<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A nyugat-európai országok vezetői végül felvették az eléjük dobott kesztyűt: adócsökkentéssel válaszolnak a közép-európai államok támasztotta kihívásra. Németország már lépett is, a minap jelentősen megvágta a cégek életét megkeserítő közterheket. Hírek szerint hasonló lépésre készül Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország is - írja a Napi Gazdaság.

Szakértők eltérően ítélik meg az adóverseny várható hatását a közép-európai régióra. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szerint nem kell aggódni amiatt, hogy odébbállnak a Magyarországon már megtelepedett cégek. Felmérésükből az derül ki, hogy a német vállalatok elsősorban logisztikai szempontok és a magasan kvalifikált munkaerő miatt jönnek hozzánk, az adókérdés csak a hatodik-hetedik a rangsorban.

A mostani német adóreformnak nem az a célja, hogy a német cégeket hazacsábítsa az anyaországba - nyilatkozta a lapnak Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara osztályvezetője annak apropóján, hogy a német törvényhozás alsóháza megszavazta a társasági adó csökkentését, így a társasági nyereségadó mértéke 15 százalékra, a cégek adóterhe pedig 39 százalékról 30 százalékra mérséklődik. A cél a német tőkekivitel lassítása, így a hazai gazdaság serkentése.

Nem ilyen optimista a várható következmények megítélésében Pethő Balázs, a KPMG tanácsadó cég adóosztályának menedzsere. A beruházási döntések meghozatalakor az adó mértéke, az adózási környezet nem a leglényegesebb szempont, ennek ellenére a döntéssel Németország beszállt abba az adóversenybe, amelyet a 2004-ben csatlakozott új uniós tagállamok kezdeményeztek. Szerinte a várható következményeket bonyolítja, hogy az iparűzési adóval is számolva csökkent a német és magyar adóterhelés közötti különbség - mondta a Napi Gazdaságnak Pethő Balázs.