2p

A nyugat-európai országok vezetői végül felvették az eléjük dobott kesztyűt: adócsökkentéssel válaszolnak a közép-európai államok támasztotta kihívásra. Németország már lépett is, a minap jelentősen megvágta a cégek életét megkeserítő közterheket. Hírek szerint hasonló lépésre készül Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország is - írja a Napi Gazdaság.

Szakértők eltérően ítélik meg az adóverseny várható hatását a közép-európai régióra. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szerint nem kell aggódni amiatt, hogy odébbállnak a Magyarországon már megtelepedett cégek. Felmérésükből az derül ki, hogy a német vállalatok elsősorban logisztikai szempontok és a magasan kvalifikált munkaerő miatt jönnek hozzánk, az adókérdés csak a hatodik-hetedik a rangsorban.

A mostani német adóreformnak nem az a célja, hogy a német cégeket hazacsábítsa az anyaországba - nyilatkozta a lapnak Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara osztályvezetője annak apropóján, hogy a német törvényhozás alsóháza megszavazta a társasági adó csökkentését, így a társasági nyereségadó mértéke 15 százalékra, a cégek adóterhe pedig 39 százalékról 30 százalékra mérséklődik. A cél a német tőkekivitel lassítása, így a hazai gazdaság serkentése.

Nem ilyen optimista a várható következmények megítélésében Pethő Balázs, a KPMG tanácsadó cég adóosztályának menedzsere. A beruházási döntések meghozatalakor az adó mértéke, az adózási környezet nem a leglényegesebb szempont, ennek ellenére a döntéssel Németország beszállt abba az adóversenybe, amelyet a 2004-ben csatlakozott új uniós tagállamok kezdeményeztek. Szerinte a várható következményeket bonyolítja, hogy az iparűzési adóval is számolva csökkent a német és magyar adóterhelés közötti különbség - mondta a Napi Gazdaságnak Pethő Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!