2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az olajpiaci kereslet és kínálat lassú egyensúlyba kerülésével számol és úgy véli, nem lesz túlkínálat a következő hónapokban annak ellenére, hogy rekordszinten állnak a készletek.

A párizsi székhelyű IEA szerdán közzétett szokásos havi jelentésében hozzátette, a fejlett országokban még mindig rekordszinten vannak az olajkészletek, júniusban több mint hárommilliárd hordót tettek ki. Az ügynökség egyúttal 100 ezer hordóval, napi 1,2 millió hordóra csökkentette a kereslet jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését, amit egyebek mellett a Brexit gazdaságot lassító hatásával magyarázott.

Az IEA szerint ennek ellenére lassú egyensúly javulás várható a piacon, mert hónapokig tartó növekedés után a harmadik negyedévben valószínűleg csökkenek a készletek olajipari termékekből, és így egyre inkább nő a finomítók nyersolaj iránti kereslete.

Az ügynökség becslése szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezeté (OPEC) kívüli országok termelése napi 0,3 millió hordóval nő a korábban prognosztizált 0,2 millió hordóval szemben. Az OPEC-államok termelése rekordot döntött júliusban, Szaúd-Arábia és Irak vezetésével napi 46 ezer hordóval, 33,11 millió hordóra nőtt a kitermelés a júniusihoz képest.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!