2008. április 4. 14:14

Az idén mintegy 2-2,5 százalékkal nő a GDP, az infláció hat százalékra csökken, miközben a reálbérek 1,5 százalékkal emelkednek majd, legalábbis a Pénzügykutató Zrt. pénteken nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint. Mfor.hu tudósítás.

(Mfor-montázs)

"Azok a feltételek, amelyek mentén a gazdaság alakul 2008-ban, minden szempontból kedvezőtlenek" - ezzel a felütéssel indított Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa azon a sajtótájékoztatón, amelyen az intézet "A magyar gazdaság helyzete és kilátásai 2007-2008" című jelentését tárták a nyilvánosság elé.

Túlhűtött állapotban a gazdaság

A negatív fejlemények között említette, hogy az infláció nagyobb lesz a korábban vártnál, s becslései szerint hat százalék körül alakul majd. Ez lényegesen nagyobb érték, mint a konvergencia-programban 2008-ra kitűzött 3,3 százalékos cél; igaz, még így is csökkenést jelent a 2007-ben regisztrált nyolc százalékhoz képest.

Kiemelte, hogy a "gazdaság túlhűtött állapotban van", ami a 2007-es, vártnál szigorúbb gazdaság-, jövedelem- és monetáris politikának köszönhető. Pozitívum, hogy ennek nyomán javult a gazdaság egyensúlyi helyzete, viszont utóbbi nem járt együtt a befektetések növekedésével.


Ami a jelent illeti, Petschnig Mária Zita szerint mind a növekedési ütem, mind az egyensúlyi pálya kedvezően alakul 2008-ban, amire legutóbb 1997-ben volt példa.

Nőni fognak a reálbérek - de csak kicsit

A pozitív trendek között említette, hogy a tavalyi, csaknem öt százalékos reálkereset-csökkenés után idén várhatóan ismét pozitívba fordul majd ez a mutató, igaz, csak 1,5 százalékkal. Fordulat várható a fogyasztásban is, amely a tavalyi visszaesés után lassan növekedni kezd.

A Pénzügykutató Zrt. várakozásai szerint idén megélénkülnek a vállalkozások, a külföldi tőkebeáramlás pedig szinten marad, és ismét eléri a négymilliárd eurót. A tőkekihelyezéseket tekintve további kismértékű emelkedésre lehet számítani.

A kereskedelem területén csökkenni fog a külpiaci kereslet a Magyarországon előállított exporttermékek iránt, a belföldi kereslet viszont bővül majd, ami magával húzza az importot. A külkereskedelmi mérleg egyensúllyal fog zárni, ami teljesen új jelenség a magyar gazdaság legújabbkori történetében, állítja a cég elemzése.      

260 forintos eurót jósolnak

Az elemzők szerint idén nincs reális esély a magyar valuta túlzott erősödésére. A prognózis szerint a forint változatlanul a leginkább veszélyeztetett valuták között marad, s amennyiben a jelzáloghitel-válság utóhatásaként újabb, az európai bankrendszert is érintő veszteségek lépnek fel, gyengülésével kell számolni.

Igaz, mindezek ellenére a Pénzügykutató szakértői nem tartják valószínűnek, hogy a forint tartósan és erősen meggyengülne, és év végére 260 forint körüli eurót prognosztizálnak.

Az intézet a tanulmányt egyébként azt feltételezve állította össze, hogy a világgazdaságban idén nem lesz igazán nagy törés, itthon pedig a reformokról az (épp aktuális) kormány csak beszélni fog, azaz további reformlépések nem várhatók.

W. B.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.