2008. április 4. 14:14

Az idén mintegy 2-2,5 százalékkal nő a GDP, az infláció hat százalékra csökken, miközben a reálbérek 1,5 százalékkal emelkednek majd, legalábbis a Pénzügykutató Zrt. pénteken nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint. Mfor.hu tudósítás.

(Mfor-montázs)

"Azok a feltételek, amelyek mentén a gazdaság alakul 2008-ban, minden szempontból kedvezőtlenek" - ezzel a felütéssel indított Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa azon a sajtótájékoztatón, amelyen az intézet "A magyar gazdaság helyzete és kilátásai 2007-2008" című jelentését tárták a nyilvánosság elé.

Túlhűtött állapotban a gazdaság

A negatív fejlemények között említette, hogy az infláció nagyobb lesz a korábban vártnál, s becslései szerint hat százalék körül alakul majd. Ez lényegesen nagyobb érték, mint a konvergencia-programban 2008-ra kitűzött 3,3 százalékos cél; igaz, még így is csökkenést jelent a 2007-ben regisztrált nyolc százalékhoz képest.

Kiemelte, hogy a "gazdaság túlhűtött állapotban van", ami a 2007-es, vártnál szigorúbb gazdaság-, jövedelem- és monetáris politikának köszönhető. Pozitívum, hogy ennek nyomán javult a gazdaság egyensúlyi helyzete, viszont utóbbi nem járt együtt a befektetések növekedésével.


Ami a jelent illeti, Petschnig Mária Zita szerint mind a növekedési ütem, mind az egyensúlyi pálya kedvezően alakul 2008-ban, amire legutóbb 1997-ben volt példa.

Nőni fognak a reálbérek - de csak kicsit

A pozitív trendek között említette, hogy a tavalyi, csaknem öt százalékos reálkereset-csökkenés után idén várhatóan ismét pozitívba fordul majd ez a mutató, igaz, csak 1,5 százalékkal. Fordulat várható a fogyasztásban is, amely a tavalyi visszaesés után lassan növekedni kezd.

A Pénzügykutató Zrt. várakozásai szerint idén megélénkülnek a vállalkozások, a külföldi tőkebeáramlás pedig szinten marad, és ismét eléri a négymilliárd eurót. A tőkekihelyezéseket tekintve további kismértékű emelkedésre lehet számítani.

A kereskedelem területén csökkenni fog a külpiaci kereslet a Magyarországon előállított exporttermékek iránt, a belföldi kereslet viszont bővül majd, ami magával húzza az importot. A külkereskedelmi mérleg egyensúllyal fog zárni, ami teljesen új jelenség a magyar gazdaság legújabbkori történetében, állítja a cég elemzése.      

260 forintos eurót jósolnak

Az elemzők szerint idén nincs reális esély a magyar valuta túlzott erősödésére. A prognózis szerint a forint változatlanul a leginkább veszélyeztetett valuták között marad, s amennyiben a jelzáloghitel-válság utóhatásaként újabb, az európai bankrendszert is érintő veszteségek lépnek fel, gyengülésével kell számolni.

Igaz, mindezek ellenére a Pénzügykutató szakértői nem tartják valószínűnek, hogy a forint tartósan és erősen meggyengülne, és év végére 260 forint körüli eurót prognosztizálnak.

Az intézet a tanulmányt egyébként azt feltételezve állította össze, hogy a világgazdaságban idén nem lesz igazán nagy törés, itthon pedig a reformokról az (épp aktuális) kormány csak beszélni fog, azaz további reformlépések nem várhatók.

W. B.

Menedzsment Fórum