<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség szerdán megválasztott régi-új elnöke szeretné, ha az érintett felek szakértői minél előbb tárgyalóasztalhoz ülnének a jegybank javaslatainak megvitatására, ezt tartja "az első száz óra" legsürgetőbb feladatának. A magyar gazdaság még nem érte el mélypontját, a kkv-szektorban komoly pénzügyi, likviditási gondok várhatók, és arra számít, hogy a bankszektor idei nettó eredménye lényegesen rosszabb lesz a tavalyinál, néhány bank veszteséges is lehet.

Erdei Tamás az MTI-nek adott interjúban elmondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslata - ezt a szövetség hivatalosan még mindig nem kapta meg - nem csupán a devizaalapú hiteleket korlátozná, hanem valamennyi lakáshitelt visszafogná. Az MNB rendkívül restriktív intézkedésre tesz javaslatot, amely az igénylők jelentős részének lehetetlenné tenné a hitelhez jutást. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mindez milyen hatással lenne az ingatlanpiacra valamint az építő- és építőanyag-iparra - tette hozzá.

A pénzügyi stabilitást szolgáló javaslatokkal - ezek közé sorolta a forinthitelek felé való terelést, a jelzáloghitelek megfelelő korlátok közé szorítását, a hitel/érték arány szabályozását - maximálisan azonosulni tud a szövetség.

A forint- és euró alapú hitelek esetében egyaránt 80 százalékos hitel/fedezet arányt (LTV) tartanának elfogadhatónak a bankok, az egyéb devizahitelek esetében azonban ennél kisebb LTV-be is belemennének.

A szövetség ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja annak központi szabályozását, hogy a jövedelem mekkora része fordítható törlesztésre. Ennek kockázatát ugyanis a bankok viselik, azt pedig, hogy mennyire prudenciálisan járnak el, a felügyelet ellenőrzi. Bár az MNB egyoldalúan lépett, azt szeretnénk, ha az érdekelt felek a tárgyaló asztal mellett gyorsan kompromisszumot kötnének, amely figyelembe veszi nem csak a jegybank pénzügyi stabilitási és a PSZÁF prudenciális, de a bankok hitelezési szempontjait is. "Szeretnénk tárgyalásos úton, a szakértők szintjén rendezni a nézeteltéréseket" - mondta Erdei.

A bankszövetség elnöke szerint, ha sikerül a jelenlegi tendenciát fenntartani, a forintkamatok csökkenésével és a törlesztési terhek közeledésével fokozatosan növekedni fog a kereslet a forinthitelek iránt.

A bankszövetség előtt további fontos feladatok is vannak - mondta az elnök. Ezek között említette a Magatartási Kódexhez kapcsolódóan a hitelintézeti törvény (Hpt.) módosítását, aminek előkészítését "gőzerővel" meg kell kezdeni ahhoz, hogy még az idén átmenjen a parlamenten.

A felügyeleti rendszer átalakításáról is mielőbb meg kell kezdeni az egyeztetést. Az erős felügyelet minden piaci szereplőnek érdeke, mert a tisztességes versenyt segíti, ha világosak a játékszabályok, és van bíró, aki felügyeli.

Erdei Tamás szerint kiemelten fontos a bizalom visszaszerzése, különösen, hogy az elmúlt időszakban bankellenes hangulat alakult ki, s választási kampány közeleg, amelyek idején slágertéma szokott lenni a bankszektor. "Fontos, hogy a lakosság és a vállalkozók bízzanak abban, hogy a bankok nem élnek vissza helyzetükkel, üzletpolitikájukkal nem kívánnak károkat okozni" - mondta.

A bankszektor aktivitása Erdei Tamás szerint várhatóan a tavalyi szinten marad. A magyar gazdaság még nincs a mélyponton, különösen a kis- és középvállalati szegmensben kell még komoly pénzügyi, likviditási gondokkal számolni, és a lakossági hitelek egy részénél is komoly céltartalékot kell képezniük a bankoknak - mondta.

A szektor bevételei várhatóan nem emelkednek a tavalyihoz képest, a megnövekedett céltartalékolás miatt azonban az eredményesség jelentősen mérséklődik. Erdei arra számít, hogy a bankszektor az idén a tavalyinál lényegesen rosszabb nettó eredményt ér el. Néhány bank kénytelen lesz veszteséget is elkönyvelni, ezt azonban tőkéjük elbírja. A jövő év első felében hasonló tendenciára lehet számítani. Bár forrásgondok már nincsenek, a bankok kockázatérzékenysége jelentősen megnő és nagyon megválogatják majd az új kihelyezéseket.

A magas hitelkamatok Erdei szerint egy ideig még maradnak, a betéti kamatok néhány hónapon belül csökkenni fognak, s akkor a hitelkamatok is mérséklődhetnek valamelyest, ám legfeljebb negyed-fél százalékponttal, mondta.

A vállalati finanszírozás kormányzat által elvárt bővítését már nem a forrásszűke akadályozza - mutatott rá az elnök -, hanem az, hogy a fogyasztási oldalon beláthatatlan mozgások vannak, nehéz kiszámítani, hogy 6-8 hónap múlva lesz-e piaca egy-egy cégnek. A kkv szektorban van egy egészséges kör, más részük azonban nem fogja túlélni a válságot. A bankok a meglévő ügyfélkört próbálják kiszolgálni - bár az eddiginél kisebb volumenben - - mondta Erdei Tamás.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.