<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Minőségi szolgáltatást kapnak Magyarországon a nemzetközi beruházók az Ernst & Young több mint kétszáz befektető megkérdezésével készített tanulmánya szerint.

Az idén végzett felméréséből az is kiderül, hogy Magyarország egyik legnagyobb vonzereje a felkészült, jó minőségű munkaerő és a megbízható távközlési szolgáltatás; továbbá elégedettek a befektetők a közlekedési és logisztikai infrastruktúrával, valamint az oktatás színvonalával is.

A jelenlévő nemzetközi vállalatok fele további beruházásokat tervez Magyarországon, és a befektetők jobban bíznak Magyarországban, mint Portugáliában, Belgiumban, Franciaországban, vagy akár Németországban.

A külföldi befektetők ugyanakkor komoly elvárásokat is megfogalmaztak elsősorban a magyar jogszabályokkal és az adózással szemben. A cégek szerint nagyobb rugalmasságra, átláthatóságra és kiszámíthatóságra kell törekedni.

A nemzetközi tanácsadó cég első Közép-Európáról és Magyarországról készített elemzése szerint Magyarországon tavaly egyre több nagyobb hozzáadott értékű, stratégiai tevékenységet folytató vállalat fektetett be. Ez a terület a beruházások immár 42 százalékát tette ki. A felmérés kitér arra is, hogy Magyarország a második legvonzóbb célpont Közép-Kelet-Európában a kutató és fejlesztő központok telepítésére.

A közlemény szerint Magyarország ipari gyártótevékenysége továbbra is kiemelkedő a régióban: csak az autóiparban 2,7-szeresével nőtt az új munkahelyek száma 2007 és 2008 között. A gyárak mellett logisztikai központok is települtek Magyarországra.

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) előrejelzése szerint a közeljövőben a kis tőkeigényű, de sok, jellemzően kvalifikált munkahelyet teremtő szolgáltató típusú beruházás előretörésére lehet számítani. Az ITD Hungary jelenleg is tizenegy szolgáltatató központ letelepítéséről tárgyal. Amennyiben mind Magyarországot választja befektetése helyszínéül, úgy mintegy háromezer új munkahely létesülhet.

Annak ellenére, hogy az elemzők 2011 előtt nem jósoltak növekedést a gyártó iparágak területén, az ITD Hungary által kezelt befektetői projekteknél 2009 szeptembere óta egyértelmű élénkülés figyelhető meg az autóipar és az elektronika területén.

Az Ernst & Young felmérése rámutat arra is, hogy bár a gazdasági válság hatására Közép-Kelet-Európában is 5 százalékkal csökkent a külföldi befektetések száma, a megkérdezettek a régiót tartják a legvonzóbb befektetési célpontnak, megelőzve Kínát, Indiát, Oroszországot és Brazíliát.

A válság a régióban leginkább az elektronikai ipart, az informatikai ágazatot és az autóipart sújtotta, ahol jóval kevesebb új munkahely jött létre, mint a megelőző évben.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.