<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A világ vállalatvezetőinek többsége szerint egy éven belül véget ér a válság, minden ötödik szerint pedig már el is kezdődött a krízis utáni új korszak - mutatta ki az Ernst & Young csütörtökön bemutatott felmérése.

A nemzetközi tanácsadó cég közleményében azt írja, hogy a világszerte ezer vállalati döntéshozó megkérdezésével végzett felmérés alapján a világ vállalatvezetőinek 60 százaléka úgy véli, hogy 12 hónapon belül véget ér a világgazdasági válság, 20 százalék szerint pedig "a krízis már most a múlté".

A Tőkebizalmi barométer felmérésben megkérdezett cégvezetők több mint fele azt mondta, hogy a tőkéhez jutás feltételei folyamatosan javulnak. 38 százalék szerint már nem jelent problémát a felvásárlások és beruházások finanszírozása.

A vállalatok harmada tervez új akvizíciókat a következő fél évben, ami 18 százalékpontos növekedés a legutóbbi, tavaly októberi vizsgálatban regisztrált értékhez képest. Egy-két éven belül a cégek 44 százaléka tervez felvásárlást, ez azonban 10 százalékponttal kevesebb a fél évvel korábbinál, és több mint 20 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél.

A befektetői óvatosság enyhülésével párhuzamosan új akadályok merülnek fel a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) terén. A legtöbb ügyletet jelenleg a vevők és az eladók árazási várakozásai közötti különbségek hiúsítják meg. A válaszadók fele jelölte meg ezt a legnagyobb problémának - áll az Ernst & Young közleményében.

A társaság 2009 novembere óta félévente teszi közzé Tőkebizalmi barométerének felmérését. A kutatás célja, hogy felmérje a gazdaság jövőjébe vetett vállalati bizalmat és a vezetőségi prioritásokat a következő időszakra vonatkozóan. A válaszadók a világ nagy cégei közül kerültek ki, lefedve az összes meghatározó iparágat.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.