2p

A világ vállalatvezetőinek többsége szerint egy éven belül véget ér a válság, minden ötödik szerint pedig már el is kezdődött a krízis utáni új korszak - mutatta ki az Ernst & Young csütörtökön bemutatott felmérése.

A nemzetközi tanácsadó cég közleményében azt írja, hogy a világszerte ezer vállalati döntéshozó megkérdezésével végzett felmérés alapján a világ vállalatvezetőinek 60 százaléka úgy véli, hogy 12 hónapon belül véget ér a világgazdasági válság, 20 százalék szerint pedig "a krízis már most a múlté".

A Tőkebizalmi barométer felmérésben megkérdezett cégvezetők több mint fele azt mondta, hogy a tőkéhez jutás feltételei folyamatosan javulnak. 38 százalék szerint már nem jelent problémát a felvásárlások és beruházások finanszírozása.

A vállalatok harmada tervez új akvizíciókat a következő fél évben, ami 18 százalékpontos növekedés a legutóbbi, tavaly októberi vizsgálatban regisztrált értékhez képest. Egy-két éven belül a cégek 44 százaléka tervez felvásárlást, ez azonban 10 százalékponttal kevesebb a fél évvel korábbinál, és több mint 20 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél.

A befektetői óvatosság enyhülésével párhuzamosan új akadályok merülnek fel a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) terén. A legtöbb ügyletet jelenleg a vevők és az eladók árazási várakozásai közötti különbségek hiúsítják meg. A válaszadók fele jelölte meg ezt a legnagyobb problémának - áll az Ernst & Young közleményében.

A társaság 2009 novembere óta félévente teszi közzé Tőkebizalmi barométerének felmérését. A kutatás célja, hogy felmérje a gazdaság jövőjébe vetett vállalati bizalmat és a vezetőségi prioritásokat a következő időszakra vonatkozóan. A válaszadók a világ nagy cégei közül kerültek ki, lefedve az összes meghatározó iparágat.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!