2017. szeptember 4. 15:28

Csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant - hangsúlyozta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén.

A vasárnap végrehajtott újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt összehívott ülésen Nikki Haley felsorolta a világszervezet eddig hozott intézkedéseit.
   
Rámutatott arra, hogy a 2016 óta hozott szankciók hatástalanok voltak, és az ENSZ BT-nek most már "a lehető legerőteljesebb intézkedéseket kell meghoznia". 
   
Észak-Korea nukleáris programja "fejlettebb és veszélyesebb, mint valaha" - szögezte le. 
   
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy Washington nem akar háborút, de "türelme nem végtelen".    

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülését azt követően hívták össze, hogy az észak-koreai rezsim kísérleti atomrobbantást hajtott végre, A föld alatti hidrogénbomba-robbantás a hatodik kísérlet volt, a korábbiaknál nagyobb erejű és két erőteljes földrengést is kiváltott. 
   
James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kész "erőteljes katonai választ adni" az észak-koreai fenyegetésre, Donald Trump elnök pedig vasárnap éjjel Abe Sindzo japán kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében megerősítette:  Washington "minden eszközt igénybe vesz", hogy  megvédje szövetségeseit Észak-Koreával szemben.
 
MTI