2016. február 10. 14:07

Rekordévet zárt a magyar turizmus, pedig 2015-ben látványosan elmaradtak az orosz turisták.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A korábbi évek sikersztorija volt az orosz reláció megerősítése, hiszen a kelet-európai országból jelentős számú turista érkezett. Az orosz látogatók ráadásul - ellentétben számos szomszédos országból érkező utassal, akik rokonlátogatóba érkezve kevesebb pénzt költenek – a szállodák számára komoly bevételt hoztak. Az érkezőket tekintve ugyan az említett szomszédos országok némelyikétől számbelileg elmaradtak, ám a kereskedelmi szálláshelyeken itt töltött vendégéjszakákat tekintve Németország után Ausztriával fej-fej mellett a második-harmadik legfontosabb küldő ország lett.

Mind 2013-ban, mind 2014-ben 760 ezer feletti vendégéjszakát regisztrált a KSH az orosz turisták esetében, amely ugyan jócskán elmarad a 2 millió körüli, németországitól, ám mindkét évben meghaladta a szállodákban a britek által itt töltött napokat.

A 2014 nyarán kiélesedő konfliktus, illetve a kölcsönösen életbeléptetett embargó ugyan a turizmust direktben nem érintette, de várható volt, hogy nem lesz hatás nélküli. Hozzá kell tenni, hogy a viharfelhők 2014 utolsó negyedévében már elkezdtek gyülekezni, ám az akkori visszaesés még egyrészt nem volt látványos, másrészt éves szinten az erős első 9 hónap kompenzálta azt.

Tavaly azonban folytatódott a 2014 végén kezdődött rossz folyamat, és éves bázison nem túlzás azt állítani, hogy csúnyán visszaesett az orosz relációból érkező turisták által itt töltött vendégéjszakák száma. A fent említett 760 ezres szintről ugyanis 550 ezerre esett, ami 30 százalékos zuhanásnak felel meg.

A visszaesés persze nem egyformán érintett minden régiót, így országos szinten gyakorlatilag nem hagyott nyomot az oroszok "eltűnése", köszönhetően többek között annak, hogy néhány más ország esetében jelentősen javultak a számok. Az egyik leglátványosabb bővülést a brit látogatóknál tapasztalhattuk, akik a kieső bő 200 ezer orosz vendégéjszakának egy jelentős részét 130 ezret önmagukban pótoltak. Érdekesség, hogy a korábbi top három küldő ország másik két tagja kiegyenlítette egymást, hiszen a német turisták esetében mért néhány tízezres visszaesést az idelátogató osztrákok jórészt pótolták.

Ha a régiókat nézzük, akkor viszont látszik, hogy például a britek által kedvelt Budapest folytatta diadalútját és szépen bővült tavaly is, addig a német és orosz turisták egyik fő célpontja, a Balaton a külföldi vendégéjszakák tekintetében már messze nem zárt ilyen jó évet.

mfor.hu