TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nem hozott jelentősebb drágulást az élelmiszerpiacon és az üzemanyagpiacon az euró bevezetése Szlovákiában, közölték hétfőn a szlovák statisztikai hivatalban.

A hivatal az euró bevezetésével összefüggésben augusztus közepe óta külön figyeli a szlovákiai árak alakulását. Országszerte rendszeresen 196 termék árát figyelik. A megfigyelői rendszer június végéig fog működni, azután értékelik a tapasztalatokat.

Most az év első két napján 73 kiválasztott élelmiszer, illetve üzemanyag árának alakulását figyelték, ellenőrizték. Az eredmény: 32 esetben drágulás, 25 esetben árcsökkentés volt, 16 esetben változatlan maradt az ár.

Csökkentek az üzemanyagárak, drágultak az ásványvizek, az alkoholmentes italok és a különféle gyümölcslevek. A kávé, a tea a kakaó ára lényegében változatlan maradt.

Az euróra való átállás a kereskedelemben és a szolgáltatásokban általában nem okozott gondokat. Az év első napján a vevők egy százaléka, január 2-án már 18 százaléka fizetett euróban. Szlovák koronával január 16-ig lehet fizetni, de a visszajáró pénzt euróban kapják meg a vevők. Ez a kisebb üzletekben - különösen faluhelyeken - lassítja a forgalmat, mert azt új pénzben való számolás mindenkinek nehezebben megy. Sokan, különösen az idősebbek arra is panaszkodnak, hogy sok az érme, és nehezen lehet őket megkülönböztetni.

A kereskedők oldalán viszont előfordul, hogy nem rendelkeznek elegendő eurócenttel, és így nem mindig tudnak visszaadni aprópénzt. A hatályos rendelkezés szerint, ha valaki az áru áránál négyszer nagyobb szlovák bankóval akar fizetni, azt a kereskedő nem köteles elfogadni. Többen, ha volt a kasszában elegendő pénzük, ebből is visszaadtak, míg mások nem kívántak pénzváltókként működni.

Hogy elkerülje ezeket a bonyodalmakat - és az esetleges hibákat -, számos kisebb üzlet két hétre egyszerűen bezárt. Becslések szerint jelenleg a kis üzletek mintegy 20 százaléka van zárva. Az áruházakban, bevásárlóközpontokban nem volt fennakadás, mert a korszerű pénztárgépek mind a koronás, mind az eurós árat azonnal kimutatják.

Pozsonyban, Kassán és néhány más nagyobb városban a lakosok arra panaszkodnak, hogy a közlekedési vállalatok megdrágították a tömegközlekedést. A cégek többnyire azt állítják, hogy ennek semmi köze az euró bevezetéséhez, és a menetjegyek drágulása a kiadások megugrásának következménye.

Mindjárt az év első napjaiban nagyon megcsappant a pénzváltók forgalma. Piaci elemzők szerint a szlovákiai pénzváltók mintegy 80 százaléka az euró bevezetése következtében csődbe megy, hiszen szolgáltatásaikra csak a nagyobb turistaforgalmú központokban lesz szükség. A pénzváltók forgalmának döntő részét a hazai lakosok euróvásárlása adta, de Szlovákia lakosságának most már erre nincs szüksége. A postai és a banki szolgáltatások hétfő óta teljes szélességben működnek.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.