3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Tavaly sem zárt túlságosan sikeres évet a székesfehérvári focicsapatot működtető gazdasági társaság. Sőt, lényegében 2012 óta ugyanaz a forgatókönyv. Milliárd közeli tulajdonosi pótbefizetés és milliárd közeli veszteség.

A Videoton focicsapatot működtető gazdasági társaságnak, a Fehérvár FC-nek nem volt a korábbiaknál sokkal jobb éve tavaly, hiába emelkedett az árbevétel. A klub olyan költségszinttel működik, hogy

ha nincsenek a tulajdonos, Garancsi István milliárdjai, már minden bizonnyal lehúzhatta volna a rolót.

Tavaly ugyanis összesen 1,37 milliárd forintnyi pótbefizetést eszközölt a tulajdonos a cégben, ebből

  • 6 millióval a jegyzett tőkét emelték,
  • 594 millió forint a tőketartalékba,
  • 770 millió pedig a lekötött tartalékba ment.

Így utóbbi soron már összesen 5,5 milliárd forint van, ami a kiegészítő melléklet szerint teljes egészében a tulajdonos által rendelkezésre bocsátott pótbefizetést. Az összeg főként 2012 óta nőtt ilyen hatalmasra, hiszen minden évben jelentős befizetésre van szükség ahhoz, hogy az adott évi veszteséget ellensúlyozni tudják, így megmentve a társaságot attól, hogy elfogyjon a saját tőkéje.

Ilyen lesz a csapat új 9 milliárdos stadionja!

  • 2012-ben 600 milliót fizetett be a tulajdonos (ezzel szemben 887 milliós veszteség volt),
  • 2013-ban 1,036 milliárdot (a veszteség 811 millió),
  • 2014-ben 1,5 milliárdot (a veszteség 1,4 milliárd),
  • 2015-ben pedig 1,37 milliárdot (a veszteség 1,1 milliárd).

A társaságnál a főbb problémát a kiadások jelentik, hiszen a magyar élvonalban szereplők közül a Vidi az egyik, ahova a legtöbb bevétel folyik be egy évben, mégis jóval többet költenek a bevételnél. Tavaly ez kicsivel több mint 2 milliárd forintot jelentett a korábbi 1,7 milliárd után. Emellett 267,8 millió egyéb bevétele is volt még a társaságnak, melyből 120 millió forint önkormányzati támogatás volt.

Hiába az árbevétel 22 százalékos növekedése, az anyagjellegű ráfordítások 15 százalékkal 649 millióra nőttek, a személyi jellegűek pedig 25 százalékkal 2,5 milliárdra. Vagyis a bevételek még a fizetéseket sem termelik ki.

Így üzemi szinten már 1,2 milliárdos veszteséget termelt a fociklubot működtető gazdasági társaság, igaz, ez kicsivel kevesebb a korábbi 1,4 milliárdos mínusznál. A rendkívüli és pénzügyi eredménnyel együtt végül 1,15 milliárdos veszteséggel zárta az évet a Fehérvár FC a korábbi 1,4 milliárd után. (szerk.: mivel adózás előtt már mínuszos az eredmény, adófizetési kötelezettség nincs.)

Ezzel sorban az ötödik veszteséges évét zárta a társaság, és

2011 óta így 4,8 milliárd forintnyi mínuszt halmoztak fel.

Igaz ugyanakkor az is, hogy 2002 óta folyamatosan veszteséges a cég, ez alól az egyedüli kivételt jelentő év 2010 volt.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.