<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jövőre változó adójóváírási jogszabály azt eredményezi, hogy a havi 170 ezer forint körüli bruttó jövedelemmel rendelkezők havi ötezer forinttal több nettó jövedelemhez jutnak - jelentette ki egy reggeli televíziós műsorban Veres János pénzügyminiszter.

A személyi jövedelemadó rendszeren belül változó adójóváírás a havi 170 ezer forint bruttó jövedelemnél némileg kevesebbet keresőket, illetve a havi 220 ezer forintot el nem érő keresetűeket is kedvezően érinti - mondta a Napkelte című műsorban Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette: az adójóváírás megváltozása az említett esetekben évente mintegy ötvenezer forint nettó keresetnövekedést jelent.

A változtatás eredményeképpen összességében mintegy harmincmilliárd forint többletjövedelemhez jutnak az érintettek, amire a gazdaság kifehérítéséből származó költségvetési többletbevétel teremt fedezetet, fűzte hozzá.

Az adórendszer jövő évi átalakításáról elmondta: a Pénzügyminisztérium kormány elé kerülő változtatási javaslatai az adózás egyszerűsítését és a kiszámíthatóság növelését szolgálják, például hogy kevesebb adóbevallást és adóbevallási sort kelljen kitölteniük az adózóknak.

Elmondása szerint jövőre még nem kerül sor az adórendszer jelentősebb átalakítására, annak keretfeltételeit csak 2008. január végéig dolgozzák ki - a "versenyképességi kerekasztal" ajánlásait is figyelembe véve. Bevezetése 2009-től várható.

Az augusztusi 8,3 százalékos 12 havi inflációra vonatkozó kérdésre a pénzügyminiszter azt válaszolta, hogy bár az infláció júliushoz képest nem csökkent, de nem is nőtt. A szaktárca prognózisa szerint szeptemberben már mérséklődik ez a mutató, s decemberre akár öt százalék alá is kerülhet a fogyasztói áremelkedés mértéke.

MTI/

Menedzsment Fórum