2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezer ember elbocsátását jelentette be kedden a Starbucks kávézólánc, hogy nyereségesebbé tegye a vállalatot. Elsősorban irodai alkalmazottaktól válik meg a cég, így az üzleteket ez nem fogja érinteni - írja az msnbc.com.

A Starbucks már korábban bejelentette, hogy 600 éttermének bezárását tervezi költségmegtakarítás miatt, most pedig újabb lépéssel próbálják növelni a profitot. A nyereség növelésén kívül az is a cél, hogy felfrissítsék a Starbucks márkanevet, a felszabaduló pénz egy részét terjeszkedésre fordítanák.

Az 1000 fős elbocsátás következtében voltaképpen csak 550 ember veszíti majd el állását, a fennmaradó 450 hely ugyanis jelenleg is betöltetlen. A kávézókat üzemeltető cég szerdán közli negyedéves gyorsjelentését, az elemzők szerint a vállalat a profit visszaeséséről fog beszámolni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az előrejelzések szerint csökkent a forgalom az üzletekben, különösen az újonnan nyitott egységek forgalma esett vissza feltűnően.

A Starbucks 600 üzlet bezárásával növelné a többi egység forgalmát, a leépítésekkel pedig növelnék a vállalat profitját. A bezárásra kerülő üzletekből a dolgozók 70 százalékát áthelyezik más Starbucks-kávézókba, így ez nem jár majd jelentős létszámleépítéssel. A dolgozók egyébként arra panaszkodnak, hogy a bezárással nem az emberek érdekeit nézi a menedzsment, hanem a részvényeseknek próbál kedvezni.

Tavaly szeptemberben a Starbucks mintegy 172 ezer embert foglalkoztatott világszerte, a mostani leépítéssel egyidőben a menedzsmentben is várhatók változások.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!