<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Többnyire félbillió forint körülire becsülik a Bajnai-program másfél évre tervezett megszorításait a hétfői lapok illetve internetes portálok, de van ezermilliárdos számítás is a kiadáscsökkentésre.

A kormányfői posztra jelölt gazdasági miniszter a Népszava információja szerint az MSZP-frakció vasárnap esti ülésén programjáról elmondta: idén 150 milliárd forintos megtakarítási csomagra lesz szükség, amit jövőre 300-350 milliárd forintos további kiadáscsökkentésnek kell követnie és a jövőre nyugdíjba vonulók számára már nem jár a 13. havi nyugdíj.

A Népszabadság szerint Bajnai a frakció előtt arról beszélt, hogy két év alatt 300-500 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel járna stabilizációs programja. Ennek részeként várható a 13. havi nyugdíj és fizetés megszüntetése, a gyes, illetve a gyed feltételeinek szigorítása.

A Magyar Nemzet szerint is ugyanekkora összegű megszorító csomag elindításával kezdené miniszterelnöki tevékenységét Bajnai Gordon. Spórolna a szociális és nyugdíjkiadásokon, eltörölné a távhő- és gázár-támogatásokat, megszüntetné a "szocpolt és félszocpolt", befagyasztaná a családi pótlékot, csökkentené a lakástámogatásokat és a gyed időtartamát.

A Világgazdaság felidézi, hogy Bajnai Gordon az elmúlt hetekben több fórumon is ismertette programjának elemeit. Egyebek között arról beszélt, hogy a magyar gazdaság "ördögi körben van és ebből csak komoly áldozatok árán lehet kitörni". Ilyen áldozat lehet például, hogy jövőre mintegy 800-1000 milliárd forintos államháztartási kiadáscsökkentést kellene végrehajtani. Az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatás terén mélyreható, szerkezeti kiigazításokat szükséges megvalósítani, az adóéket pedig a jelenlegi 54-ről 47 százalékra kell csökkenteni.

Az Index internetes portál szerint mintegy 600 milliárd forintot takarítana meg a költségvetési kiadásokból Bajnai Gordon programja, amely megszüntetné a forinthiteles lakásvásárláshoz igényelhető kamattámogatást, az új és használt lakás vásárlásakor a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt, a távhő- és gázkompenzációt. A gyed csak a gyerek egy éves koráig járna és már ott felválthatja a szerényebb összegű gyes. A családi pótlékot a következő két évben befagyasztják, a rendszeres szociális segélyt megkurtítják.

Vasárnap este az MSZP  frakcióüléséről távozóban Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes újságíróknak a Bajnai-program nagyságrendjére vonatkozó találgatásokra azt válaszolta, 300 és 500 milliárd forint között van. Pontos összeget nem akart mondani.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.