2015. május 24. 06:16

Az Opelek iránti élénkülő kereslet megmutatkozott a szentgotthárdi gyár eredményén is.

Az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft. 30 százalékkal 157 millió euróra (48,3 milliárd forint) növelte árbevételét, a 2013-as 121 millióról. Ezzel együtt emelkedtek az anyag- és személyi jellegű költségek is, de ezek mértéke elmaradt a bevétel emelkedésétől, így a cég tavaly adózás utáni eredményét is növelni tudta. Az Opel profitja 36,7 millió euró lett a tavaly előtti 31,3 millió után.

A szentgotthárdi üzem legnagyobb költségeleme, majdnem 50 millió euró az értékcsökkenési leírásból adódott, amely meghaladta még az anyagjellegű ráfordítások 44,5 milliós értékét is.

Mivel az Opel a GM európai márkája és a szentgotthárdi gyár bevételének legnagyobb része a német Adam Opel AG-tól érkezik, a cég eredményei nagymértékben függnek az európai értékesítési eredményektől. Az Opel és a Vauxhall tavaly 3 százalékos növekedést produkált, amely 1,07 millió eladott autót jelent.

A tavalyi év fontos mérföldkő volt a gyár életében, ugyanis lezárult az a 4 éven át tartó fejlesztés, amelynek eredményeképpen 3 újabb motor szériagyártása indulhatott el. A középkategóriás benzin- és dízelmotor gyártása még 2013-ban, a kiskategóriás benzinmotoré pedig tavaly indult meg Szentgotthárdon. A 2010-ben indult projekt lezárása ellenére idén újabb motorvariánsokkal bővülhet a cég termékpalettája. A beruházáshoz a kormány egyedi döntés alapján támogatással is hozzájárult, amelyért „cserébe” a cég vállalásokat tett a foglalkoztatotti létszámra, árbevételre és kapacitás-fenntartásra.

Az Opel egyébként tavaly 619 fizikai és 194 szellemi dolgozót foglalkoztatott, összesen 813-at, amely 141 fővel haladja meg az egy évvel korábbit. A fizikai dolgozók átlagos havi bére 385 ezer forint volt, míg a szellemi munkakörben dolgozóké 785 ezer forint.

Az első negyedéves számokat nézve, illetve tudva, hogy milyen modellek érkeztek és érkeznek még az Opelnél, nagy a valószínűsége, hogy a gyár termékeire tovább nő majd a kereslet. A cég nemrég mutatta be a 5. generációs Corsát, amely már korábban is előkelő helyen szerepelt a modellek toplistáján. Jól teljesít a kis SUV Mokka is, az év vége felé pedig érkezik az új Astra is. Az Opel és a Vauxhall már az első negyedévben is 3 százalékos növekedést produkált annak ellenére, hogy Oroszországban az autópiac összeomlása következtében töredékére esett az értékesítés.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.