2015. május 24. 06:16

Az Opelek iránti élénkülő kereslet megmutatkozott a szentgotthárdi gyár eredményén is.

Az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft. 30 százalékkal 157 millió euróra (48,3 milliárd forint) növelte árbevételét, a 2013-as 121 millióról. Ezzel együtt emelkedtek az anyag- és személyi jellegű költségek is, de ezek mértéke elmaradt a bevétel emelkedésétől, így a cég tavaly adózás utáni eredményét is növelni tudta. Az Opel profitja 36,7 millió euró lett a tavaly előtti 31,3 millió után.

A szentgotthárdi üzem legnagyobb költségeleme, majdnem 50 millió euró az értékcsökkenési leírásból adódott, amely meghaladta még az anyagjellegű ráfordítások 44,5 milliós értékét is.

Mivel az Opel a GM európai márkája és a szentgotthárdi gyár bevételének legnagyobb része a német Adam Opel AG-tól érkezik, a cég eredményei nagymértékben függnek az európai értékesítési eredményektől. Az Opel és a Vauxhall tavaly 3 százalékos növekedést produkált, amely 1,07 millió eladott autót jelent.

A tavalyi év fontos mérföldkő volt a gyár életében, ugyanis lezárult az a 4 éven át tartó fejlesztés, amelynek eredményeképpen 3 újabb motor szériagyártása indulhatott el. A középkategóriás benzin- és dízelmotor gyártása még 2013-ban, a kiskategóriás benzinmotoré pedig tavaly indult meg Szentgotthárdon. A 2010-ben indult projekt lezárása ellenére idén újabb motorvariánsokkal bővülhet a cég termékpalettája. A beruházáshoz a kormány egyedi döntés alapján támogatással is hozzájárult, amelyért „cserébe” a cég vállalásokat tett a foglalkoztatotti létszámra, árbevételre és kapacitás-fenntartásra.

Az Opel egyébként tavaly 619 fizikai és 194 szellemi dolgozót foglalkoztatott, összesen 813-at, amely 141 fővel haladja meg az egy évvel korábbit. A fizikai dolgozók átlagos havi bére 385 ezer forint volt, míg a szellemi munkakörben dolgozóké 785 ezer forint.

Az első negyedéves számokat nézve, illetve tudva, hogy milyen modellek érkeztek és érkeznek még az Opelnél, nagy a valószínűsége, hogy a gyár termékeire tovább nő majd a kereslet. A cég nemrég mutatta be a 5. generációs Corsát, amely már korábban is előkelő helyen szerepelt a modellek toplistáján. Jól teljesít a kis SUV Mokka is, az év vége felé pedig érkezik az új Astra is. Az Opel és a Vauxhall már az első negyedévben is 3 százalékos növekedést produkált annak ellenére, hogy Oroszországban az autópiac összeomlása következtében töredékére esett az értékesítés.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.