2016. március 2. 13:28

Januártól kezdődően már nem közli az adósságkezelő a heti előzetes adósságszámokat, melynek okát nemrég elárulták.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Nem árulja el az ÁKK a központi költségvetés adósságának heti, aktuális adatait, sőt azt sem közölték, miért nem – közölte szűk egy hónappal ezelőtt a VG. Ezzel kapcsolatban Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a február 18-i Heti Válaszban megjelent interjújában úgy fogalmazott: a heti államadósság-számláló eltüntetésének oka nem az, hogy trükközni akarnak. A heti adósságadat becslés volt, a havi, negyedéves és éves tényadatok publikálása a fontos.

Ennél pontosabb információ eddig nem volt arról, miért is "titkolóznak" az adósságkezelőnél a becsült adatokat illetően, egy közérdekű adatigénylés során viszont kifejtették az indokokat. Sebián-Petrovszki László a DK pártigazgaztója szerette volna a januári heti adatokat megismerni. Az ÁKK a válaszában nemcsak azt fejtette ki, hogy miért nem tudja az adatigénylő rendelkezésére bocsátani az adatokat, de azt is elárulta, miért nem kerülnek ezek már közlésre.

Lássuk az okokat!

1) Az ÁKK Zrt. tájékoztatásról szóló feladatát a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény határozza meg, melynek vonatkozó része "az államadósság alakulásáról, vagyis a tényadatokról szóló tájékoztatást teszi kötelezővé, ennek formáját, rendszerességét jogszabály nem részletezi, így ez az ÁKK Zrt. dönheti el".

2) Tényadatok alapján az államadósság heti rendszerességgel történő összesítése nem készül és korábban sem készült, mivel

  • az adatok terjedelme, ellenőrzése és esetleges korrekciói ilyen gyakorisággal nem végezhető el,
  • a heti időtáv nem alkalmas megalapozott következtetések kialakítására,
  • a tényadatok közlésénél az Európai Uniós gyakorlatnak megfelelően a havi vagy negyedéves rendszeresség a bevett.

3) Az eddig heti rendszerességgel közölt adatok becsült adatok voltak, amiket

"a sajtó gyakran félreértelmezett, mert az átmeneti adósságnövekedést "eladósodásként", az adósság csökkenését pedig "trükközésként" állította be. Ezek a sajtó útján nagy nyilvánosságot kapó félreértelmezések, megtévesztő tájékoztatások, az adósságkezelés végzése szempontjából aránytalan sérelmet okoztak és okozhatnak, valamint az államháztartás egésze stabilitásának szempontjából is rendkívül hátrányosak, így az  ÁKK Zrt. ezen szempontok alapján megszüntette az adatbecslést."

mfor.hu