TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. december 29. 09:22

Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően kétezer milliárd forint áramolhat a gazdaságba, ezzel együtt tíz százalékkal emelni kell a foglalkoztatottak arányát Magyarországon - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden Egerben sajtótájékoztatón.

Tárcája eddigi tevékenységére visszatekintve a miniszter beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapok során megvizsgálták a pályázati rendszert. Megállapították, hogy a rendszert az előző kormányzat szétaprózott és ötlettelen elképzelései mellett számos szabálytalanság is bonyolította, különösen az operatív programok területén. Emiatt az Európai Unió számos pályázat támogatásának folyósítását fel is függesztette. Különösen sok gondot okozott, hogy a pénz útja a nyertes pályázatok esetében nehezen volt követhető - jegyezte meg.

"Amennyiben nem sikerül ezt a kérdéskört rendeznünk, annak költségvetési következményei lehetnek - fogalmazott a miniszter. - Ilyen gondok jelentkezhetnek például a 4-es metró és a hazai útépítések területén." Elmondta, hogy 2011 legelején megjelennek az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásai. Ennek, illetve a kormány egyedi döntéseinek és kedvező hitelkonstrukciók kialakításának köszönhetően - kedvező esetben - mintegy kétezer milliárd forint áramlik majd a magyar gazdaságba - húzta alá.  

Fellegi Tamás hangsúlyozta: "emelni kell a hazai foglalkoztatás arányát is, ami Magyarországon pillanatnyilag 55 százalék, Európában a harmadik legrosszabb, ugyanis az uniós átlag 65 százalék. Ez egyébként európai cél is, a távlati terv a 75 százalék elérése."

Szólt az év végén meghirdetett infokommunikációs cselekvési tervről is, amelynek lényege, hogy minden magyar állampolgár számára elérhető legyen a széles sávú internet. Jelenleg mintegy négymillióan sem a munka-, sem a lakhelyükön nem férnek hozzá a világhálóhoz - mutatott rá.

Fellegi Tamás az MTI kérdésére a paksi atomerőmű fejlesztéséről elmondta, hogy az ország energetikai függőségét jelentősen mérsékelheti egy ilyen beruházás. Erről már 2009-ben született egy kormányhatározat - emlékeztetett. A jelenlegi blokkokat előbb-utóbb ki kell vonni a forgalomból, ezért is fontos lenne újabbak építése, amire nemzetközi tendert írnának ki - jelezte. Megjegyezte: a megvalósulás azonban pénz kérdése, ami egyelőre nem áll rendelkezésre.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.