3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felminősítette Portugália államadós-besorolását a Moody's Investors Service, elsősorban a portugál költségvetési és adóssághelyzet javulásával indokolva a lépést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Ba3"-ról egy fokozattal "Ba2"-re javította a portugál államkötvény-osztályzatot, és az új besorolást is további felminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette.

Portugália szuverén adósosztályzata mindazonáltal továbbra is a spekulatív - vagyis befektetésre még nem ajánlott - sávban van, két fokozatnyira a már befektetési ajánlású "Baa" kategória alsó szélétől.

A Moody's az osztályzatjavítás indoklásában kiemelte, hogy Portugália költségvetési helyzete a kezdeti célkitűzéseknél is gyorsabban javul.

Tavaly a portugál kormány a tervezett szintnél egy teljes százalékponttal alacsonyabbra csökkentette a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányt, amely így 2013 végére 4,9 százalék lett a költségvetésben meghatározott 5,9 százalék helyett. Mindezt a előirányzottnál nagyobb adóbevételekkel és a kiadások nagyon szigorú ellenőrzésével sikerült elérni - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte: a vártnál erőteljesebb költségvetési teljesítmény alapján azzal számol, hogy "hosszú évek óta először", az idén csökkenni kezd  Portugália GDP-arányos államadósság-rátája, jóllehet nagyon magas szintről, és csak fokozatosan. A Moody's alapeseti forgatókönyve az, hogy az adósságráta a 130 százalékhoz közeli jelenlegi szintről 2018-ig 115 százalék környékére mérséklődik.

A felminősítés másik fő tényezője a cég indoklása szerint az, hogy Portugália a közeljövőben várhatóan sikeresen kilép az eddigi külső pénzügyi támogatási programból, és nem lesz szüksége az euróövezeti stabilitási mechanizmus (ESM) készenléti hitelkeretére sem. A portugál kormány visszanyerte tőkepiaci hozzáférését, és az idén eddig 7 milliárd euró közepes és hosszú futamidejű új kötvényt bocsátott ki. A felhalmozott készpénztartalék bőségesen fedezi az idén lejáró államadósság-hányadot - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

Az osztályzatjavítás harmadik fő tényezője a gazdasági kilátások javulása. A portugál gazdaság már 2013 vége felé is gyorsabb ütemben nőtt a vártnál, és az elmúlt években végrehajtott széleskörű szerkezeti reformok nyomán várhatóan a középtávú növekedési kilátások is javulnak.

A Moody's becslése szerint Portugáliában az idén 1,2 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedés várható.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!