2p

Az Európai Bizottság figyelmeztette a portugál kormányt, hogy tartania kell magát azokhoz a költségvetési célszámokhoz, amelyeket a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásban vállalt, különben nem lehet szó a mentőhitel visszafizetésének átütemezéséről.

"A program folytatódó, határozott megvalósítása előfeltétele" annak, hogy könnyítsenek a Portugáliának nyújtott pénzügyi segítség visszafizetésének feltételein - közölte az EU végrehajtó szerve vasárnap éjszaka. A portugál kormány szeretné, ha az eredetileg kitűzött határidőnél később, hosszabb futamidővel fizethetné vissza a 2011-ben a "trojkától" - az Európai Központi Banktól, az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) - kapott 78 milliárd eurós hitelt.

Portugália a hitelcsomag fejében vállalta az államháztartási hiány lefaragását célzó drasztikus intézkedések megtételét.

A portugál kormány el is fogadott egy ötmilliárd eurós megszorító csomagot, de ennek több elemét az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette pénteki határozatában. A döntés becslések szerint legalább 900 millió eurós rést ütött Portugália idei költségvetésén. Pedro Passos Coelho portugál kormányfő ezért vasárnap újabb megszorításokat jelentett be. A lefaragások elsősorban a közszférát érintik, többek között a társadalombiztosítást, az egészségügyet és az oktatást.

"Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a portugál kormány az alkotmánybíróság döntése után megerősítette a korrekciós program (teljesítése) iránti elkötelezettségét, beleértve a pénzügyi célokat és határidőket" - áll a vasárnap éjjel Brüsszelben kiadott közleményben. A brüsszeli testület megjegyezte, a hitelprogram feltételeitől való bármilyen eltérés semmissé tenné a befektetők Portugália iránti, ismét növekvő bizalmát, és meghosszabbítaná a kiigazítással járó kínokat.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!