2p

Az egyik legfontosabb határidő jár le holnap a cégek számára: május 31-ig kell ugyanis benyújtaniuk a 2006. évről szóló társasági adóbevallásukat, ugyanígy kell eljárniuk számos helyi adó (például az iparűzési adó) esetében, ezenkívül pedig a kapcsolt vállalkozásoknak is el kell készíteniük a szerződésekről a dokumentációt - közli a Világgazdaság.

A társasági adóbevallással egy időben rendezni kell az esetleges elmaradást, ha a december 20-i feltöltési határidőig befizetett adó elmarad a ténylegesen fizetendőtől. Ha pedig többet utalt a cég az APEH-nek, akkor most nyílik módja a visszaigénylési eljárást elindítania. Fontos, hogy a társaságiadó-bevallásban ki kell térni a tavaly szeptemberben bevezetett különadóra is, s itt is - csakúgy, mint az iparűzési adónál - a fennmaradt részt ki kell pótolni, a visszajárót pedig igényelni kell.

A kapcsolt vállalkozások számára különösen nagy a tét, hiszen az APEH az idén is kiemelten ellenőrzi a tranzakciókról elkészítendő nyilvántartások meglétét, szabályszerűségét. Egyébként nemrég tette közzé az adóhivatal állásfoglalását, amely szerint a dokumentációs kötelezettség elmulasztása, illetve az ezzel kapcsolatos iratmegőrzési követelmény megsértése maximum 2 millió forint mulasztási bírsággal járhat, mégpedig dokumentációnként.

Figyelni kell arra is, hogy a nyilvántartási kötelezettség alól csak a kisvállalkozások mentesülnek, illetve azok a középvállalatok, amelyek versenyhátrány megszüntetése céljából kötöttek tartós szerződést kapcsolt vállalkozással - tartalmazza a Világgazdaság cikke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!