Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Sok családnál árfolyamgát nélkül is ugrásszerűen nőhet a lakáshitel törlesztés 2014-től, a 2006-2008-ban népszerű lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarítással kombinált lakáshitelek törlesztője ugyanis jelentősen meghaladhatja a hitelfelvételkor kalkuláltat, ha akkor is erős lesz a frank - véli a GKI Gazdaságkutató.

Az LTP konstrukció lényege szerint a jellemzően 8 éves  megtakarítási futamidő végén a lakástakarékpénztárba befizetett (megtakarított) összeggel törlesztik elő az addig változatlan (svájci frankban fennálló) összegű tőketartozás egy részét. Ez alatt a 8 év alatt az adós az LTP havi befizetések mellett csak kamatot, kezelési költséget fizet a tőketartozása után.

A konstrukció a „sima” annuitással befizetett összegnél a teljes futamidő alatt mintegy 1 millió forinttal került volna kevesebbe, ezért is volt annyira népszerű a hitelfelvevők között a 2006-2008 közötti időszakban.

Ebben a három évben a háztartások devizában felvett ingatlanhitelei 1.804 milliárd forintot tettek ki. A lakáskassza betétszerződések számának alakulásából kalkulálva, ennek a felét teheti ki az LTP konstrukciók keretében megkötöttek állománya. Ilyen típusú szerződéseket mintegy 210 ezer háztartás köthetett.

A 160 forintos árfolyamon felvett 80 ezer svájci frank hitel - amely 12,8 millió forintot ért 4 évvel ezelőtt - mára 250 forintos árfolyamon számolva 20 millió forint lett. A tőketartozás tehát svájci frankban kifejezve a 96. hónapig nem változik, csak az utána fizetendő kamat és kezelési költség, amit pedig az árfolyamváltozás emel jelenleg egyre magasabbra.

Minden a 96. hónapnál, a betörlesztéskori árfolyamon múlik. Ha akkor nagyon erős lesz a svájci frank, akkor az addig forintban megtakarított LTP összegek annyira alacsonyak lesznek az akkori aktuális – forintban kifejezett – tőketartozáshoz képest, hogy a futamidő végéig csak egy sokkal magasabb törlesztőrészlettel lehet majd „lenullázni” a hiteltartozást - figyelmeztet a GKI. Példájuk alapján egy 2006-ban felvett 80 ezer frankos hitel törlesztője 260 forintos, 2014-es árfolyamnál 40 százalékkal is megugorhat.

A jelenleg reálisan vártnál gyorsabb ütemben javuló hazai gazdasági teljesítmény, az államháztartás egyenlegének a következő választások környékén is stabil helyzete és kilátásai mellett, egy erősen optimista változatban kialakuló 200 forintos árfolyam esetében is 25 százalékkal emelkednek majd a törlesztőrészletek 2015 januárjától. Árfolyamgát választása esetén pedig 40 százalékkal - fűzik hozzá.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.