2013. szeptember 25. 10:46

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa egy védett tanú vallomásának ismertetésével kezdte szerdán Budapesten azt a kétnapos nyilvános tárgyalását, amelyben 13 bank ellen folyik a versenyt korlátozó megállapodás feltételezése miatti eljárás.

A védett tanú vallomásából kiderült, hogy 2011. szeptember 15-én és október 3-án több bank kockázatkezeléssel foglalkozó munkatársai vettek részt üzleti reggelin, a téma a végtörlesztéssel járó kockázatok voltak.

A CIB Bankot képviselő Szecskay András ügyvéd fontosnak tartotta közölni azt, hogy a védett tanú személyét az eljárás alá vontak 99 százaléka ismeri, így viszont nem tehettek fel neki kérdéseket. Ruszthiné Juhász Dorina, a tanács elnöke a közigazgatási eljárási törvényre hivatkozva közölte: a védett tanú csak zártan hallgatható meg.

A GVH 2011 novemberében közölte, hogy kartellgyanú miatt eljárást indít 6 bank, valamint a Fudamenta-Lakáskassza Zrt. ellen. A gyanú az volt, hogy a végtörlesztés miatt 0,5-2 százalékponttal megemelték a lakossági jelzáloghitelek kamatait, illetve magasabb kamatozású új termékeket vezettek be.

Időközben a lakás-takarékpénztár ellen megszűnt az eljárás, viszont további 7 bank került gyanúba. Így a listán szerepel a Budapest Bank, CIB Bank, Citibank Europe Plc. Magyarországi Fióktelepe, Erste Bank, FHB Bank, K&H Bank, Magyar Cetelem Bank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UCB Ingatlanhitel Zrt. és UniCredit Bank.

A védett tanú vallomásából kiderült, hogy 5-6 hasonló szakmai reggeli volt, ebből ő négyen vett részt. Miután a szeptember 15-i reggeli az OTP-nél volt, ott készített a vendéglátó munkatársa egy összefoglalót, amelyet e-mailben megkaptak a résztvevők. A második reggelit az MKB rendezte, erről a Budapest Bank munkatársa készített jegyzetet, amelyet az eljárás során találtak meg a vizsgálók.

A dokumentumokból annyi derült ki, hogy a bankok igyekeztek volna a végtörlesztést minél szűkebbre vonni, mivel az számukra hátrányokkal járt, illetve a jegyzet lobbizásra is utalt. A lobbizás célja az volt, hogy csökkenjenek a végtörlesztés hátrányai. Az eljáró tanács elnökének kérdésére, hogy ez hogyan történt, a Budapest Bank jogi képviselője nem adott konkrét választ.
 

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.