2017. június 26. 18:31

Nem elég ambiciózus és egyértelmű az állampolgári jogokra vonatkozó brit javaslat, szilárdabb garanciákra van szükség - hangsúlyozta hétfőn Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Ugyanolyan szintű védelmet kell biztosítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után (Brexit) is a szigetországban maradó uniós állampolgároknak, mint jelenleg - figyelmeztetett Barnier a Twitteren nem sokkal azután, hogy Theresa May brit miniszterelnök részletesen ismertette kormánya ajánlatát.

A kiválási tárgyalásokon az Európai Parlamentet képviselő Guy Verhofstadt azt közölte, hogy a brit javaslat több eleme is aggodalomra ad okot, ezeket a következő napokban elemezni fogják. A bemutatott javaslat szerint azok az uniós polgárok, akik egy később meghatározandó időpontban már folyamatosan legalább öt éve az Egyesült Királyságban élnek, "letelepedett státust" kapnának, amelynek értelmében azonos jogaik lennének az oktatás, az egészségügy, a jóléti juttatások és a nyugdíjak terén, mint a briteknek.

Azok, akiknek ekkorra még nem lesz meg az öt évük, maradhatnának annak eléréséig. A később, de még a kiválás előtt érkezők szintén maradhatnak legalább átmeneti ideig, és személyes körülményeiktől függően később ők is jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre.

Még nem határozták meg a határnapot, amely után az újonnan érkezőkre már más letelepedési szabályok lesznek érvényesek, de May ismertetése szerint az legkorábban a brit kilépési szándék hivatalos bejelentésének dátuma, azaz 2017. március 29. lehet, legkésőbb pedig a távozás pillanata.

Az eddigi nyilatkozatok alapján az egyik legfőbb vitás pont az EU bíróságának joghatósága: az Európai Bizottság ragaszkodik hozzá, hogy London ezt a későbbiekben is ismerje el az uniós polgárok esetében, amit a brit kormány elutasít. Az Egyesült Királyságban becslések szerint 3,2 millió külföldi uniós állampolgár, a kilépés után bennmaradó országokban pedig 1,2 millió brit él.
 

MTI 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.