<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az idén januárban bevezetett tartós befektetési számla (tbsz) konstrukció első felhalmozási évének végéhez közeledve élénkülhet a pénzbeáramlás a tbsz-ekbe, ezzel összefüggésben a Generali Alapkezelőnél arra számítanak, hogy az év végéig akár 2.000 milliárd forint is érkezhet a hazai befektetési alapokba.

Az alapok jelenlegi, mintegy 3.500 milliárd forintos vagyona decemberre így elérheti az 5.500 milliárd forintot is az alapkezelő csütörtöki közleménye szerint. Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő vezérigazgatója úgy véli, az év második felében a tbsz-re optimalizált pénzpiaci és a 3-5 éves garantált alapok vezethetik majd az értékesítéseket.

Az alapkezelő a saját üzletmenetét is optimistán ítéli meg, azt várja, hogy az általa kezelt vagyon a 2009. végi félezer milliárd forintos szintet 20 százalékkal meghaladva az idén év végére elérheti a 600 milliárd forintot. Schuszter Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a befektetési alapok működését szabályozó, 2011-ben életbe lépő európai uniós direktíva (UCITS IV.) megnehezítheti a hazai alapkezelők dolgát, ugyanis az eddiginél jóval könnyebbé teszi a külföldi alapok hazai bejegyzését és forgalmazását. A szakember a szabályozás hazai jogrendszerbe történő átültetése során a protekcionizmus erősítését várná el a jogalkotótól.

Hozzáteszi, hogy az új uniós direktíva ugyanakkor a hazai piacon működő, és regionális szerepre törő alapkezelők számára is teremt lehetőségeket azon kelet-európai országokban, amelyek tőkepiacai még fejletlenebbek a magyarországinál. A vezérigazgató szerint javítaná az alapok növekedési lehetőségeit az is, ha módosulnának az alapok ügynöki értékesítését jelenleg gátló jogszabályok.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.