3p

Öt százalék környékére gyorsulhatott a múlt hónapban az éves összevetésben számolt fogyasztói szintű árinfláció Magyarországon, elsősorban az áfa-emelés és a korábbi forintgyengülés már valószínűleg érezhető együttes felhajtóereje miatt, vélekedtek az elemzők.

A Goldman Sachs (GS) 5 százalékos inflációt jósoltak januárra, kiemelve, hogy ez az ütem már jóval az MNB 3,0 százalékos célszintje felett lenne.

A GS által várt gyorsulást elsősorban a 27 százalékra emelt áfának, valamint a forint január eleji és tavalyi második félévi "jelentős" gyengülésének tulajdonítják, és azt várják, hogy ezek a tényezők a maginflációs és a maginfláción kívüli termékkosár inflációját egyaránt növelték.

A cég prognózisa szerint a legnagyobb inflációs hajtóerőt az élelmiszerfélék, az energiahordozók és az üzemanyagok adták a múlt hónapban.

A GS szerint folytatódik a januári áfa-emelés és a korábbi forintgyengülés hatásainak átszűrődése maginflációs szintre, és ez a folyamat, valamint "a makacsul magas" olajárak növelik annak a kockázatát, hogy a magyarországi infláció 2012-ben és 2013-ban is "nagyon magas" szinten marad.

A GS szakértői hozzátették, hogy várakozásuk szerint a hazai kereslet gyengesége "valamelyest" korlátozni fogja ezt az átszűrődési folyamatot.

A Barclays Capital szerint a januári éves inflációs ütem egy teljes százalékpontos gyorsulását jósolták a decemberihez képest, és így 5,1 százalékos tizenkét havi adatot várnak a múlt hónapról.

A ház elemzői ennek elsődleges okát a 2 százalékpontos áfa-emelésben látják, bár előrejelzésükben hozzátették: lehetséges, hogy az emelés egy része már előre átszűrődött a fogyasztói árakba, és ez esetleg korlátozhatta a múlt havi gyorsulás mértékét.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint a tizenkét havi infláció "megugrását" jósolták a múlt hónapra az áfa-emelés miatt, de valamivel 5 százalék alatti, 4,9 százalékos éves ütemet valószínűsítettek előrejelzésükben.

Ugyancsak 4,9 százalékos éves inflációt jósolt a Morgan Stanley is.

A JP Morgan valamivel még enyhébb, 4,8 százalékos éves ütemet vár januárra.

A cég elemzői a gyorsulást szintén az áfa-emeléssel és a korábbi forintgyengülés folytatódó átszűrődésével indokolták.

A JP Morgan szakértői szerint az árverseny és a gyenge kereslet közepette a nagy áruházláncok nem hárították tovább teljes mértékben az áfa-emelést, különösen nem az élelmiszertermékek esetében, és emiatt a cég valószínűtlennek tartja, hogy a múlt havi éves infláció meghaladta volna az 5 százalékot.

A 4cast szerint ugyanakkor az áfaemelés akár 5,3 százalékig is felhajthatta a tizenkét hónapra számolt januári magyarországi inflációt. A ház elemzői is elismerték mindazonáltal, hogy éppen az áfa-emelés hatásainak mértéke miatt ezúttal "nagy a bizonytalanság (...), mindkét irányban elképzelhető meglepetés".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!