TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. február 13. 15:10

Öt százalék környékére gyorsulhatott a múlt hónapban az éves összevetésben számolt fogyasztói szintű árinfláció Magyarországon, elsősorban az áfa-emelés és a korábbi forintgyengülés már valószínűleg érezhető együttes felhajtóereje miatt, vélekedtek az elemzők.

A Goldman Sachs (GS) 5 százalékos inflációt jósoltak januárra, kiemelve, hogy ez az ütem már jóval az MNB 3,0 százalékos célszintje felett lenne.

A GS által várt gyorsulást elsősorban a 27 százalékra emelt áfának, valamint a forint január eleji és tavalyi második félévi "jelentős" gyengülésének tulajdonítják, és azt várják, hogy ezek a tényezők a maginflációs és a maginfláción kívüli termékkosár inflációját egyaránt növelték.

A cég prognózisa szerint a legnagyobb inflációs hajtóerőt az élelmiszerfélék, az energiahordozók és az üzemanyagok adták a múlt hónapban.

A GS szerint folytatódik a januári áfa-emelés és a korábbi forintgyengülés hatásainak átszűrődése maginflációs szintre, és ez a folyamat, valamint "a makacsul magas" olajárak növelik annak a kockázatát, hogy a magyarországi infláció 2012-ben és 2013-ban is "nagyon magas" szinten marad.

A GS szakértői hozzátették, hogy várakozásuk szerint a hazai kereslet gyengesége "valamelyest" korlátozni fogja ezt az átszűrődési folyamatot.

A Barclays Capital szerint a januári éves inflációs ütem egy teljes százalékpontos gyorsulását jósolták a decemberihez képest, és így 5,1 százalékos tizenkét havi adatot várnak a múlt hónapról.

A ház elemzői ennek elsődleges okát a 2 százalékpontos áfa-emelésben látják, bár előrejelzésükben hozzátették: lehetséges, hogy az emelés egy része már előre átszűrődött a fogyasztói árakba, és ez esetleg korlátozhatta a múlt havi gyorsulás mértékét.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint a tizenkét havi infláció "megugrását" jósolták a múlt hónapra az áfa-emelés miatt, de valamivel 5 százalék alatti, 4,9 százalékos éves ütemet valószínűsítettek előrejelzésükben.

Ugyancsak 4,9 százalékos éves inflációt jósolt a Morgan Stanley is.

A JP Morgan valamivel még enyhébb, 4,8 százalékos éves ütemet vár januárra.

A cég elemzői a gyorsulást szintén az áfa-emeléssel és a korábbi forintgyengülés folytatódó átszűrődésével indokolták.

A JP Morgan szakértői szerint az árverseny és a gyenge kereslet közepette a nagy áruházláncok nem hárították tovább teljes mértékben az áfa-emelést, különösen nem az élelmiszertermékek esetében, és emiatt a cég valószínűtlennek tartja, hogy a múlt havi éves infláció meghaladta volna az 5 százalékot.

A 4cast szerint ugyanakkor az áfaemelés akár 5,3 százalékig is felhajthatta a tizenkét hónapra számolt januári magyarországi inflációt. A ház elemzői is elismerték mindazonáltal, hogy éppen az áfa-emelés hatásainak mértéke miatt ezúttal "nagy a bizonytalanság (...), mindkét irányban elképzelhető meglepetés".

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.