2013. szeptember 19. 10:07

A Diákhitel 1-et felvett nőnek, ha gyereket vállal, gyerekenként 200 ezer forintnyi adósságát elengednék, a Diákhitel 2-t felvett nőnek pedig gyerekenként 30 százalékkal csökkentenék a törlesztőrészletét. Az apáknak az anyát megillető kedvezmény fele járna. A kormány októberben tárgyal a javaslatról, írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak az egyetemi jogviszony alatt, hanem a tanulmányok befejezése után született gyermekek esetében is mentesülhetnének a szülők a diákhitel egy részének visszafizetése alól – idézi a Magyar Nemzet Révész Máriusz szavait. A fideszes képviselő elmondta, a népesedési munkacsoport által tett javaslat szerint azok a hallgatók, akik felvették a Diákhitek 2-t, gyermekenként a törlesztendő összeg 30 százaléka alól mentesülnének, míg három gyermek vállalása esetén már teljes visszafizetési mentességet élvezhetnek. A javaslat szerint a Diákhitel 1 igénylői is kapnának kedvezményt gyermek születése esetén, nekik gyermekenként 200 ezer forinttal kevesebbet kellene törleszteniük.

Ugyanakkor nemcsak az édesanyáknak, hanem az apáknak is járna a mentesség. A tervezet szerint míg az anyák 30 százalékkal törlesztenének kevesebbet, ez az apáknál 15 százaléknyi kedvezményt jelent, vagyis gyermekenként feleannyi törlesztést engednénk el, mint az édesanyáknak. Így a Diákhitel 1 esetében a nők 200 ezer, a férfiak 100 ezer forinttal kevesebbet fizethetnének vissza egy-egy gyermek után.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.