2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Diákhitel 1-et felvett nőnek, ha gyereket vállal, gyerekenként 200 ezer forintnyi adósságát elengednék, a Diákhitel 2-t felvett nőnek pedig gyerekenként 30 százalékkal csökkentenék a törlesztőrészletét. Az apáknak az anyát megillető kedvezmény fele járna. A kormány októberben tárgyal a javaslatról, írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak az egyetemi jogviszony alatt, hanem a tanulmányok befejezése után született gyermekek esetében is mentesülhetnének a szülők a diákhitel egy részének visszafizetése alól – idézi a Magyar Nemzet Révész Máriusz szavait. A fideszes képviselő elmondta, a népesedési munkacsoport által tett javaslat szerint azok a hallgatók, akik felvették a Diákhitek 2-t, gyermekenként a törlesztendő összeg 30 százaléka alól mentesülnének, míg három gyermek vállalása esetén már teljes visszafizetési mentességet élvezhetnek. A javaslat szerint a Diákhitel 1 igénylői is kapnának kedvezményt gyermek születése esetén, nekik gyermekenként 200 ezer forinttal kevesebbet kellene törleszteniük.

Ugyanakkor nemcsak az édesanyáknak, hanem az apáknak is járna a mentesség. A tervezet szerint míg az anyák 30 százalékkal törlesztenének kevesebbet, ez az apáknál 15 százaléknyi kedvezményt jelent, vagyis gyermekenként feleannyi törlesztést engednénk el, mint az édesanyáknak. Így a Diákhitel 1 esetében a nők 200 ezer, a férfiak 100 ezer forinttal kevesebbet fizethetnének vissza egy-egy gyermek után.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!