3p

Biztatónak nevezik a költségvetéssel kapcsolatos legutóbbi magyar kormányzati nyilatkozatokat új értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik azonban nem várnak konkrét intézkedési tervek bejelentését az októberi helyhatósági választások előtt.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ új elemzése szerint az elmúlt egy hétben a kormány költségvetési retorikája "180 fokos fordulatot vett". A ház szakértői szerint ez önmagában még nem gyógyír, mivel a költségvetési tervek végrehajtási módjának fontos részletei egyelőre nem ismeretesek, de a retorikai fordulat piaci szempontból "mindenképpen jelentős plusz".

Az elmúlt egy hét fejleményeire visszatekintő helyzetértékelésében a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) citybeli befektetési és elemző részlege úgy fogalmazott, hogy a magyarországi kilátások alapos vizsgálatára akkor lesz mód, ha a 2011-es költségvetés részletei október végéig ismertté válnak. A ház szakértői azonban a legutóbbi kormányzati nyilatkozatok alapján - az elmúlt fél év "csapongó retorikája" ellenére - megerősítették azt a véleményüket, hogy a Fidesz-kormány 3,5 százalékon, vagy ez alatti szinten fogja tartani a hazai össztermék (GDP) arányában mért jövő évi államháztartási hiányt.

Az IMF-megállapodás ügyéről szólva a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői közölték, hogy nem számítanak a lejáró egyezmény meghosszabbítására, de ha a kormány kitart a megfontolt költségvetési politika mellett, és a globális háttér is viszonylag kedvező marad, akkor nem várhatók jelentősebb finanszírozási problémák.

Ez utóbbi kérdésben ettől eltérő vélemények is forgalomban vannak a City elemzői közösségében. A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi térségi elemzése szerint 2011-2012-ben "hatalmas" törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé, emellett a külső környezet is ingatag, ezért a cég szakértői azzal számolnak, hogy a kormány az októberi választások után új elővigyázatossági megállapodást kíván majd kötni az IMF-fel és az EU-val.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői minap kiadott értékelésükben szintén úgy vélekedtek, hogy "még mindig van esély" a hitelmegállpodás megújítására az IMF-fel és az EU-val, amint az októberi választások lezajlanak. A JP Morgan elemzői szerint ugyanakkor a Magyarországra nehezedő piaci nyomás "intenzívebbé válására" lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos lenne az új IMF/EU-megállapodás. A költségvetési hiánycéllal kapcsolatos kormányzati retorika módosulását több nagy londoni befektetési és elemző cég ugyanakkor már a múlt héten is fontos változásként emelte ki.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport, a Barclays Capital Londonban kiadott minapi átfogó elemzésében felidézte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter  bejelentését arról, hogy Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez. A Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői szerint "ha ez igaz", az "fontos fordulat" a kormány hozzáállásában, mivel a magyar kormány eddig olyan jelzéseket adott, hogy a növekedés ösztönzése végett a jövő évi hiánycél "puhítására" törekszik.
 A ház szakértői szerint azonban "volt már néhány fordulat" a magyar kormány retorikájában az elmúlt hónapokban, és ennek alapján indokolt "egészséges adag szkepticizmussal" tekinteni a legutóbbi miniszteri bejelentésre. Egy másik nagy londoni befektetési csoport, az RBC Capital Markets múlt hét végi értékelésében "a hivatalos retorika drámai változásának" nevezte a szakminiszter bejelentését.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!