<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a Matolcsy Györggyel folytatott megbeszélése után a minisztérium előtti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a magánnyugdíj-pénztárak körül kialakult helyzet már rég nem nyugdíjvita.

Bába szerint teljes mértékben elfogadhatatlan a kormány által kidolgozott törvénycsomag, és a végsőkig, így az Alkotmánybíróságig, illetve strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmennek a társadalom érdekében. A szövetség bízik a parlamenti többség bölcs belátásában, valamint abban, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök nem fogja kihirdetni a törvényt és az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek meri nyilvánítani azt.

Bába szerint ez a vita már nem a nyugdíjpénzekről szól, a társadalomnak kellene megmutatni, hogy nem lehet velük bármit megcsinálni. "Ez már egy értékválasztásról szól: arról, hogy ez a nemzet megérett-e arra, hogy azt mondja, nem lehet mindent megtenni, megérett-e arra, hogy azt mondja, hogy a magántulajdon szent" - hangsúlyozta a pénztárszövetség elnöke.

A Stabilitás elnöke szerint a mai megbeszélés nem egyeztetés volt, hiszen Matolcsyék nem kérték ki a véleményüket és csak ködös elképzeléseket hallottak a távolabbi jövőről. Ugyanakkor, a pénztárszövetség elnöke szerint a miniszter bevallotta, hogy a pénztárakban felgyülemlett 3000 milliárd forint nem fog egyéni számlákra kerülni, hanem a költségvetés folyó kiadásait fogja finanszírozni.

Bába szerint akkor lenne reális választása a munkavállalóknak, ha a bérük után fizetett munkaadói 24 százalékos nyugdíjjárulék is a most már önkéntes pénztárakhoz kerülne.

Az mfor.hu kérdésére Bába azt tanácsolta, hogy a magánnyugdíj-pénztártagok várjanak ki az utolsó pillanatig, várják meg a parlament, a köztársasági elnök és az alkotmánybíróság végső döntését.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.