2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg az év eleji adatok alapján az idegenforgalom növekedést mutatott, és optimizmussal nézhettük a számokat, addig a június törést hozott. A háttérben gyülekező viharfelhőket egyelőre a hazai utazók elfedik.

Összességében növekedést hozott a június, hiszen 1,5 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ami komoly veszélyt jelent, az az első adat, vagyis a külföldi vendégéjszakák számának csökkenése. Ki kell emelni, hogy a külföldi vendégek száma nem változott, ugyanakkor az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,225 millióra csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a 9 turisztikai régióból 3 nőtt és egyben stagnált.

Így újul meg a pesti Duna-part

Problémát az jelent, hogy a két legfontosabb küldő ország, Németország és Ausztria esetén is legalább 10 százalékos visszaesést láthattunk. Ilyenre idén ugyan egyszer, áprilisban már volt példa, de azt más országok ellensúlyozni tudták. Most azonban ez nem jött össze, mert az Oroszországból érkező vendégek 15 százalékkal, míg a Lengyelországból jövők 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek Magyarországon.

Némi gyógyírt jelentett, hogy a britek továbbra is töretlenül rajonganak Budapestért, hiszen júniusban is 8 százalékkal több vendégéjszakát regisztrált a KSH. A bővülő számok oldalán a Csehországból és az Egyesült Államokból érkező vendégeket említhetjük még meg.


A mérsékeltebb külföldi érdeklődésnek egyébként Budapest volt a kárvallottja, itt volt az egyes régiók közül a legkomolyabb visszaesés. A magyar vendégek inkább a vidéki üdülési lehetőségeket keresték, ennek köszönhetően a belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom 9c turisztikai régióból 6-ban nőtt.

A hazai turisták kapcsán érdemes azt is megjegyezni, hogy a növekvő reálbérek egy része az idegenforgalomban csapódik le, hiszen a növekedést a magyarok "zsebből finanszírozták". A KSH adatai szerint ugyanis a Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 0,5 százalékkal kevesebbet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2210 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,5 milliárd forint értékben.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!