TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

"Évente a GDP maximum egy százalékával lehet csökkenteni az állami kiadásokat, ennél radikálisabb vágásra nincs lehetőség, de ez így is közel 300 milliárd forintos lefaragást jelent" - mondta el Gyurcsány Ferenc csütörtök délután a rendkívüli parlamenti ülést követő sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök a rendkívüli parlamenti ülést követően beszélt a délelőtt felvetett javaslatokról, melyek február közepére konkretizálódhatnak. "Február 16-án kerülnek a parlament elé a pontos számok. Akkor derülhet ki, mennyivel csökkennek a munkára rakódó terhek, mennyivel csökkenhető a személyi jövedelemadó" - mondta el Gyurcsány Ferenc.

A csütörtöki parlamenti ülésen a kormányfő egy 1000 milliárd forintos adóátrendezésről beszélt, melynek keretében csökkentenék a munkára rakódó terheket, a másik oldalon viszont kismértékben emelkedne az áfa, a jövedéki adó, illetve adózni kellene a családi pótlék után is. "Az elképzeléseknek egy teljes költségvetési évben lenne 900-1000 milliárd forintos hatásuk, az idei évben tehát sok függ attól, mikor sikerül bevezetni őket" - mondta el ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón.

"Az első konkrét intézkedések július elejétől léphetnek hatályba, de bizonyára lesznek olyanok is, melyek később, például csak jövő januártól lesznek érvényesek. Azt egyelőre nem lehet megmondani, melyik lesz az első konkrét törvény, de az biztos, hogy már februárban fogunk benyújtani ezzel kapcsolatban törvényjavaslatokat" - vázolta fel a menetrendet a miniszterelnök.

A vagyoni alapú adózás kérdéséről kifejtette: sok a félreértés körülötte, mivel jelenleg is sok vagyoni alapú adó van, például a telek- vagy a kommunális adó. Szerinte csak akkor képzelhető el az ingatlanadó bevezetése, ha ezeket az adókat eltörlik, azaz egységesítik. Az ingatlanadó nagyságrendileg ugyanakkora bevételt jelentene, mint ezek a kis adók együtt.

"Egyetértek azzal az elképzeléssel, hogy akiknek nagy vagyonuk van, azok vállaljanak többet a közterhekből, de azt majd később még meg kell vitatni, mi számít nagy vagyonnak" - mondta el ezzel kapcsolatban a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc egyik javaslata a parlament ülésén az volt, hogy bruttósítsák a családi pótlékot, azaz adózni kelljen belőle. Újságírói kérdésre a miniszterelnök kifejtette: a GYES esetében ez az ötlet fel sem merült. "A különbség az, hogy a GYES mellett nincs jövedelem, míg a családi pótlék mellett van" - fejtette ki.

Régóta téma a közgazdászok körében az EVA és az EKHO, sokak szerint el kellene törölni ezeket az adózási formákat. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta: egyelőre úgy látják, hogy több az előnyük, mint a hátrányuk, mivel sokak jövedelmét sikerült ezekkel kifehéríteni.

"Azzal egyetértek, hogy ezekben a formákban van igazságtalanság, de akkor lehet ezeket eltörölni, ha csökkentjük a társadalombiztosítási járulékot és a személyi jövedelemadót, ezzel mérsékeljük a különbséget, ami most az EVA és az EKHO javára megvan" - tette hozzá a kormányfő.

A kedvezmények és mentességek eltörlése kapcsán nincs szó a minimálbér megadóztatásáról, bár voltak ilyen javaslatok is - magyarázta Gyurcsány. "Hazánkban hosszú a kedvezmények, mentességek listája, ezek nagy részét meg kellene szüntetni. Szlovákiában például összesen egy fajta adókedvezmény létezik" - érvelt a kormányfő.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.