<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága 16-13 arányban támogatta Oszkó Péter pénzügyminiszteri kinevezését a szerda délelőtti meghallgatáson, a kormányt pártoló képviselők szavazataival. A szakember idén a Gyurcsány Ferenc által is javasolt adóátrendezést látja kivitelezhetőnek, azaz a jövedéki és forgalmi adók emeléséből finanszírozná a munkát terhelő adók és járulékok mérséklését. A bizottság tagjai azonban a konkrét számokat firtató kérdésekre egyelőre nem kaptak választ.

Visszafogja az állami kiadásokat (Fotó: MTI)

Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelölt bevezetőjében felvázolta azokat a problémákat, amelyekkel szerinte a magyar gazdaság jelenleg küzd. Úgy véli, a legnagyobb gond, hogy a versenytársainkhoz képest túl magas az állami újraelosztás mértéke. Mivel a gazdaságot dinamizálni csak adócsökkentéssel lehet, ezért szerinte ehhez a forrásokat az állami kiadások visszafogásával lehet előteremteni.

A pénzügyminiszter-jelölt azt is leszögezte, hogy konkrét számokat még nem tud mondani – az ezzel kapcsolatos kérdéseket csak a kormányzati munka megkezdése után tudja megválaszolni. Így azon kérdésekre sem adott választ, hogy mennyi lesz az áfa kulcsa, vagy hol húzzák meg az új személyi jövedelemadó-határt.

Mérséklik a munkát terhelő adókat


Kiemelte: az adórendszer átalakítása több éves folyamat, amelynek csak kezdeti lépéseit lehet megtenni a Bajnai-kormány egy évében. A szakember idén a Gyurcsány Ferenc héten leköszönt miniszterelnök által is javasolt adóátrendezést látja kivitelezhetőnek. Ennek lényege, hogy a jövedéki és forgalmi adók emeléséből finanszíroznák a munkát terhelő adók és járulékok mérséklését. Erre mindenképp nagy szükség lenne, hiszen ez segíthetné a kkv-szektort.

Mindez összefügg a feketegazdaság elleni küzdelemmel is, amely - mint fogalmazott - elengedhetetlen a foglalkoztatás növelése szempontjából. Oszkó Péter szerint ezt úgy kell végrehajtani, hogy közben ne csökkenjen az aktivitás. Tehát nem szabad megnehezíteni a ténylegesen minimálbéren dolgozók helyzetét, miközben az ennél magasabb jövedelműeket adózásra késztetik.

Elmondta azt is, hogy adószakértői tapasztalatai alapján rengeteg elképzelése van egy hatékonyabb adórendszerre, amelyeket munkája során igyekszik megvalósítani.

Tállai András fideszes képviselő azt firtatta, volt-e a jelöltnek offshore cége, vagy részt vett-e ilyen alapításában adótanácsadói munkája során. Oszkó Péter válaszában kifejtette: neki személy szerint sohasem volt ilyen cége, és amikor ügyfelei kértek offshore-ügyben tanácsot, akkor felhívta a figyelmüket a jogszabályi korlátokra. Hozzátette, hogy sohasem volt szlovák rendszámú autója, és most is magyar rendszámú gépkocsit használ.

Sokkal rosszabb GDP-adatot vár Oszkó

A képviselők arról is faggatták Oszkó Pétert, hogy mi a véleménye az októberben felvett IMF-hitelről. A jelölt szerint erre nagy szükség van az ország finanszírozhatósága szempontjából, de az igazi megoldás az lenne, ha a magyar állam a piacról tudná a szükséges hiteleket felvenni.

Kifejtette azt is, hogy nem ért egyet az Állami Számvevőszék Magyar Nemzeti Bankot ért bírálatával, miszerint az őszi valutaválság egyik oka a valutatartalékok alacsony szintje volt.

Oszkó szerint az idei év gazdasági kilátásait tekintve egyelőre még nagy a bizonytalanság. Annyit azért megjegyzett, hogy szerinte a februári kormányzati előrejelzésnél sokkal rosszabbul fognak alakulni a GDP-adatok.

A személyes motivációval kapcsolatban elmondta: elsősorban a válságkezelésre koncentrál és szakmai döntéseket kíván hozni. Ezzel együtt elfogadja a politikai pártok logikáját, és nem állítja, hogy a jövőben nem lesznek tervei a közéletben.

VMI

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.