1p

Az 1930-as évek nagy depressziójához hasonló katasztrofális következményekkel járna az euróövezet szétesése, ezért nem szabad megengedni, hogy ez bekövetkezzen - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az HSBC bankcsoport szerint a valutaunió felbomlása megingatná az egész európai pénzügyi rendszert, a jelenlegi perifériális tagállamokban hiperinflációt, az exportorientált nagy központi eurótagországokban pedig - saját valutájuk várható meredek felértékelődése miatt - gazdasági összeomlást okozna.

Az HSBC szakértői szerint az euróövezet problémáit nem kizárólag a perifériális tagállamok féktelen hitelfelvételei okozták, hanem az is, hogy a központi tagállamok könnyű kézzel szórták ezeket a hiteleket.

Ez az euró létrehozása után kialakult versenyképességi egyensúlytalanságok eredménye, és éppen a hitelező tagállamok nagy versenyképességi előnye járult hozzá a valutaunió rendszerszintű bajaihoz: Németország folyamatosan duzzadó folyómérleg-többletei szolgáltatták ugyanis a forrást a periféria hitelfelvételi "boomjához" - fejtegetik pénteki elemzésükben az HSBC londoni közgazdászai.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!