2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar ingatlanbefektetési piac forgalma tavaly 620 millió eurót (mintegy 175 milliárd forintot) tett ki, idén 400 millió eurós forgalom várható, feltéve, hogy a vevők találnak finanszírozást a tranzakcióhoz - mondta Tim O'Sullivan, a CB Richard Ellis társigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az elvárt hozam 7,25-7,5 százalék, ez megfelel a budapesti és a pozsonyi hozamnak. Varsó és Prága már túl drágának számít, mivel ott a hozam múlt év utolsó negyedében 6,25-6,5 százalék volt - erről Jos Tromp, a CBRE közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője beszélt. A hozam elvárást a kockázatmentesnek tartott 10 éves német államkötvény hozamhoz mérik a befektetők, amely jelenleg 2 százalék.

A közép-kelet-európai piacon a múlt évben 11,2 milliárd euró volt a kereskedelmi ingatlanbefektetések értéke, amely kétszerese a 2010. évinek. Ma is ez a legvonzóbb befektetési eszköz a régió piacán - mondta Jos Tromp. Az irodapiacon a kihasználatlanság nagyon változó a régióban. Amíg Varsóban 6,7 százalék, addig Prágában 12 százalék, Budapesten pedig 19 százalékon áll.

A magyar befektetési ingatlanpiac 2007-ben állt a csúcson 1,9 milliárd euróval. Tavaly a 620 millió euróból 53 százalékot tettek ki az irodák, 19 százalékot a kereskedelmi létesítmények, és ugyanennyi volt a hotelek részesedése is, a logisztikai (ipari) létesítmények pedig 9 százalékkal részesedtek. Tim O'Sullivan becslése szerint idén az irodák és a kereskedelmi épületek egyharmad-egyharmad arányban részesednek a forgalomból.

Borbély Gábor a CBRE elemzési és tanácsadási vezetője az irodapiacot elemezve elmondta, hogy tavaly a bérbe adott terület 400 ezer négyzetméter volt, ez 100 ezer négyzetméterrel több, mint az egy évvel korábbi volt. A múlt évi bérbeadás 40 százaléka bérlet-hosszabbítás volt. Miután 2014-ig alig néhány tízezer négyzetméter új iroda kerül piacra, a kínálat szűkülni fog, viszont az új területekre jelenleg minimális az előszerződés - tette hozzá.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!