Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A tőkepiacokon március óta uralkodó hossznak köszönhetően 2007 év végi csúcsra, 2000 milliárd forint felé nőtt a legnagyobb magyar szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyon összértéke.

A Stabilitás Pénztárszövetség második negyedéves elemzése szerint a nyugdíjpénztári vagyonok összesített piaci értéke 266,8 milliárd forinttal, azaz 15,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A Szövetség véleménye szerint a piac a stabilizáció útjára lépett, így reális esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak majd. Ez a folyamat egyértelműen látszik a most publikált, második negyedévi hozamadatokból is, melyet több évre visszamenőleg is az egyik legsikeresebb negyedévnek tartanak a szakemberek.

Magánnyugdíjpénztárak

A Szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak befektetési teljesítménye a befektetői környezetben tapasztalható pozitív fordulat hatására meghaladta a 2000 milliárd forintot, és ezzel a 2007 év végén mért eddigi legmagasabb értéket, amikor is a már évek óta tartó egyenletes növekedési ütem megtört. A magánnyugdíjpénztári klasszikus portfolió 9,71, a kiegyensúlyozott portfolió 11,14, míg a növekedési portfolió 11,17 százalék átlaghozamot ért el 2009 második negyedévben.

A tavalyi adatokhoz képest a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma emelkedett. A növekedés fő indikátora továbbra is a rendszerbe belépő új tagok, pályakezdők nagy száma,. A más pénztárba átlépők száma az előző negyedévi 44 141 főről 53 528 főre emelkedett – az elmúlt negyedévek legmagasabb adata –, így az összes taglétszámhoz viszonyítva a más pénztárba átlépők aránya 1,9 százalékra emelkedett. A taglétszámhoz viszonyítva továbbra is elenyésző azon pénztártagok száma (0,08 %), akik a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva úgy döntöttek, hogy a vegyes rendszerből visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe.

Önkéntes nyugdíjpénztárak

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon összesített piaci értéke 59,0 milliárd forinttal, azaz 10,2 százalékkal nőtt a második negyedévben. 

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökkent a második negyedévben, összesen 8 656 fővel. Megfigyelhető az a folyamat, hogy a banki, biztosítási háttérrel rendelkező pénztárak folyamatosan növelni tudják taglétszámukat a munkáltatói és a független pénztárak hátrányára.
Az önkéntes nyugdíjpénztári teljesítményekben az "egyportfoliós" modellt alkalmazó pénztárak hozama (9,66 %) a második negyedévben alulmúlta a választható portfoliós rendszert üzemeltető pénztárak hozamát (11,18 %).

Egészségpénztárak

A Szövetség egészségpénztárainak a taglétszám az előző negyedévhez képest mindössze 0,4 százalékkal növekedett, abszolút számban is csak 2.869 fővel. A fordulatot jól érzékelteti, hogy az első negyedévi létszám növekmény (32.683 fő) az egy tizedére esett vissza.

Míg a taglétszám alakulásában a második negyedévben stagnálás mutatkozott, a bevételek a szokásos évközi tendenciáknak megfelelően növekedtek, így a tagdíjbevételek 16 százalékkal nőttek az előző negyedévhez képest. Az egészségpénztárak portfóliójának értékében az előző negyedévhez képest 4 százalékos növekedés ment végbe, így a vagyon nagysága meghaladja a 44 milliárd forintot.

Az egészségpénztári tagok az első félévben 21,5 milliárd forint értékben vettek igénybe szolgáltatásokat. A félév folyamán 4 millió esetszám felett volt a szolgáltatások igénye vétele, s egy tag átlagosan több mint 5 esetben igényelt szolgáltatást, átlagosan 5 ezer Ft/szolgáltatás értékben.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.