2008. március 4. 16:09

A legutóbbi becslések szerint legalább hatszázmilliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt, áll a Moody's Investors Service keddi londoni elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek legújabb összeállítása szerint a 600 milliárd dolláros kényszerleírási becslés jórészt megegyezik a nem elsőrendű (subprime) amerikai adósi körben 2006-ban újonnan kezdeményezett jelzálogadósság-tranzakciók teljes évi értékével, és a 30 százaléka az ugyanezen adósszektorban 2004-2007 között kezdeményezett új lakóingatlan-kölcsönök kétezer milliárd dolláros összegének.

A nem elsőrendű adósi kör eladósodásának növekedését jelzi, hogy a 2003-2007 között elindított ilyen jellegű lakossági jelzálogbanki tranzakciók éves átlagos értéke 459 milliárd dollár volt az 1996-2000 közötti időszak 103 milliárd dolláros évi átlaga után.

Minden egyéb tényezőt változatlannak feltételezve, a nem törlesztési és az ingatlan-visszabirtoklási ráták "csakis meredeken növekedhetnek, ha a magas kockázatú hitelkihelyezések megnégyszereződnek", áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

Ez eddig a legborúlátóbb veszteségbecslés a nem elsőrendű adósi körből kiindult globális hitelpiaci válság kirobbanása óta.

MTI/Menedzsment Fórum