2008. március 4. 16:09

A legutóbbi becslések szerint legalább hatszázmilliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt, áll a Moody's Investors Service keddi londoni elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek legújabb összeállítása szerint a 600 milliárd dolláros kényszerleírási becslés jórészt megegyezik a nem elsőrendű (subprime) amerikai adósi körben 2006-ban újonnan kezdeményezett jelzálogadósság-tranzakciók teljes évi értékével, és a 30 százaléka az ugyanezen adósszektorban 2004-2007 között kezdeményezett új lakóingatlan-kölcsönök kétezer milliárd dolláros összegének.

A nem elsőrendű adósi kör eladósodásának növekedését jelzi, hogy a 2003-2007 között elindított ilyen jellegű lakossági jelzálogbanki tranzakciók éves átlagos értéke 459 milliárd dollár volt az 1996-2000 közötti időszak 103 milliárd dolláros évi átlaga után.

Minden egyéb tényezőt változatlannak feltételezve, a nem törlesztési és az ingatlan-visszabirtoklási ráták "csakis meredeken növekedhetnek, ha a magas kockázatú hitelkihelyezések megnégyszereződnek", áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

Ez eddig a legborúlátóbb veszteségbecslés a nem elsőrendű adósi körből kiindult globális hitelpiaci válság kirobbanása óta.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.