TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A hazai vállalatok első számú vezetőit megszólaltató sorozatban ezen a héten a Budapest Bank, a Budapesti Értéktőzsde és a HVB Bank Hungary Rt. válaszolt az mfor.hu kérdéseire. A hét három aktuális témája: az euró 2010-es bevezetése, a devizatartalék és az áfavisszaigénylés lehetősége.

Áfavisszaigénylés: Spanyolország már pert nyert

- A múlt héten az Európai Bíróság két áfaszabályozási ügyben is megállapította: Spanyolországban az uniós direktívákat sértő módon korlátozták az állami támogatásokban részesülő cégek áfavisszaigénylési lehetőségét. Ugyanilyen okból indított per hazánkban minden bizonnyal hasonló ítélethez vezetne. Ennek következtében a magyar költségvetés 60 milliárd forintot kényszerülne visszafizetni az érintett gazdálkodóknak. Ön hogyan látja a helyzetet?

Mark Arnold:

Az Európai Bíróság ítélete alapján egyértelmű, hogy a jelenlegi magyar levonási korlátorozás közösségi jogokat sért. A híradások szerint jövő évtől várhatóan Magyarországon megszűnik az állami támogatásokkal kapcsolatos ÁFA levonási korlátozás.

A spanyol esetben az ítéletben foglalt értelmezés visszaható hatállyal bír. Ez Magyarország esetében sem kizárható, ami azzal járna, hogy az egyébként teljes levonási joggal rendelkező magyar adózók egészen hazánk uniós csatlakozásáig visszamenően visszaigényelhetik a megfelelő forgalmi adó összegét. Várhatóan az Európai Bíróság döntését igényli majd, hogy magyar esetben is visszaható hatállyal alkalmazható-e a döntés vagy esetünkben a helyi sajátosságokra hivatkozva elegendő a jövőre korlátozni a döntés időbeli hatályát. Utóbbi esetben a magyar adózók nem válnának jogosulttá a korábbi korlátozás miatt a hatályba lépés előtt le nem vont forgalmi adóra.

Horváth Zsolt:

Az Európai Bíróság gyakorlatilag a törvénykezésével biztosítja, hogy a közösségi jogot egységesen értelmezzék és alkalmazzák minden tagállamban. Így a közösségi acquis olyan önálló jog, amely megelőzi a tagállamokét. Példaként gondoljunk csak a közismert Simmenthal ügyre, ahol az Európa Bíróság ítélete szerint: "Minden bíróság köteles figyelmen kívül hagyni a nemzeti jog olyan elemeit, amelyek ellentételesek lehetnek a közösségi joggal." Mindezek tükrében valószínűleg hasonló ítélet születne az ÁFA-visszaigénylési ügyben is, aminek következtében jelentős teher nehezedik majd a magyar költségvetésre.

Dr. Matthias Kunsch:

Ez a kérdés távol áll tőlem. Egy bizonyos: egy jogállamban a szabályok mindenkire nézve betartandóak. Akkor is, ha a jogértelmezés sok esetben meglehetősen nehéz ügy. Nyilvánvalóan egy új tagország, mint Magyarország jobb, ha mielőbb át tudja tekinteni ezt a bonyolult jogszabályhalmazt, amelynek hatálya például az EU-támogatott fejlesztések hitelkonstrukcióira is kiterjed.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.