2017. szeptember 12. 16:49

A vizes vb óta már lassan két hónap telik el, de még a mai napig érkeznek hírek arról, hogy egy-egy projekt mennyivel drágult meg olykor a kihagyott feladatok miatt. Most kuriózumnak számító módosításról kell beszámolnunk.

Amióta végetért a vizes világbajnokság, sorra számoltunk be mi is itt az mforon több olyan szerződésmódosításról, mely csak a költségek növekedését eredményezte. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény azonban igazán szokatlan fejleményről számolt be.

Még április 27-én szerződött a Bp2017 Kft. a ZIB Komplex és Rolti Kft.-kkel kerékpárút töltésének megépítése tárgyában, melynek során a Népfürdő utca-Cserhalom utca terv szerint nyomvonalon kellett dolgozni a Rákos patak felett átívelő gyalogos- és kerékpáros híd nyomvonalát leszámítva. A munkáért eredetileg 42,1 millió forintot kapott a két cég, azonban a gépezetbe valami hiba csúszott és egymillió forinttal kevesebbel kell beérniük.

A Rákospatak felett átívelő gyalogos híd, amit ki kellett hagyni (Fotó: mfor.hu)

Tudjuk, az egymillió forintos csökkenés tényleg aprópénz a világbajnokság nettó 107 milliárd forintot is meghaladó költségéhez képest, mégis üde színfolt az olykor több százmilliót kitevő egyszeri drágulások között.

A mostani csökkenést egyébként annak az egyszerű ténynek köszönhetjük, hogy hibásak voltak az eredeti tervek. A hirdetmény szerint a szerződés teljesítése során észlelte a vállalkozó, hogy hibás a rendelkezésre bocsátott tervanyag, és a megváltoztatott magassági vonalvezetés és az eredeti rézsűmagasság között 70-80 cm szintkülönbség keletkezett. Emellett a szerződés módosítását indokolta az is, hogy a terület tulajdonosai azt kérték, a műszaki tartalomban szereplő növényesítés (19 db fa ültetése) ne a nyári időszakban, hanem október-november hónapban végezze el a bérlő a fák biztonságos megmaradása érdekében.

mfor.hu