2009. november 20. 12:06

Európa-szerte egyre nagyobb mérteket ölt a hitelkártya-csere akció, amit az váltott ki, hogy Spanyolországban feltételezhetően adatokkal való visszaélések történtek.

A Visa közlése szerint Németország után Ausztriában, Finnországban és Svédországban is megkezdődött a kártyák cseréje, s feltehetően más országokra is ki fog még terjedni az akció. Németországban pénteki közlés szerint gyakorlatilag már lezárult több tízezer Visa és MasterCard kártya cseréje.

Az eddigi legnagyobb szabású németországi hitelkártyacsere akciót azt követően indították a kibocsátók, hogy a Visa és a Mastercard riasztási értesítést adott ki, amely szerint "német ügyfelek kártyaadatainak megszerzésére irányuló támadás történhet egy spanyol vállalat ellen".

Visszaélésekről mostanáig nem érkezett bejelentés, az intézkedés megelőző jellegű, elővigyázatosságból határozták el, az esetleges károkért pedig nem a kártyatulajdonos a felelős - hangsúlyozta szerdai német sajtójelentések szerint a központi hitelbizottság (ZKA), a németországi hitelintézetek érdekképviseleti szervezete.

Beszámolók szerint nemcsak a Spanyolországban használt kártyákkal kapcsolatban történhetnek visszaélések, hanem azokkal is, amelyeket soha nem használtak az ibériai országban, de a szóban  forgó spanyolországi szolgáltató közreműködésével is bonyolítottak velük vásárlásokat.

Kivétel nélkül mindegyik németországi banknál vannak ügyfelek, akiknek a hitelkártyáját ki kell cserélni. A bankok és egyéb kártyakibocsátók valamennyi érintett ügyfelet személyesen értesítik - közölte a ZKA.

A csereakció még októberben kezdődött, akkor 15 ezer ügyfél hitelkártyáját vonta be a KarstadtQuelle Bank. A múlt héten a brit Barclays németországi leánybankja közölte, hogy bevon és kicserél több ezer hitelkártyát, a hétvégén pedig a Lufthansa légitársaság bejelentette, hogy a hitelkártya funkcióval is rendelkező Miles And More kártyák közül ugyancsak több ezret ki kell cserélni. Szerdán aztán a német szövetkezeti bankok szervezete (BVR) közölte, hogy tagjai összesen 60 ezer hitelkártyát vonnak ki a forgalomból.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.