2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Meg kell teremteni a jogi lehetőséget arra, hogy a pénzügyi stabilitási előírásokat folyamatosan megsértő tagállamokat végső szankcióként ki lehessen tenni az euróövezetből - írta a csütörtöki Financial Timesban megjelent közös cikkében a holland miniszterelnök és pénzügyminisztere.

Mark Rutte és Jan Kees de Jager több elemből álló felügyeleti és szankciórendszer létrehozását javasolja a valutauniós pénzügyi fegyelem szigorú betartatására. A holland politikusok szerint első lépésként létre kell hozni egy független felügyeleti szervet, amely a költségvetési szabályok betartásáért lenne felelős. Ennek élén egy biztos állna, akinek hatásköre "legalábbis összemérhető lenne" a versenyügyi EU-biztoséval.

A költségvetési fegyelemért felelős biztos előírhatná a túlzott deficitet felhalmozó tagállamoknak költségvetési kiigazítások végrehajtását.

Ha ennek eredményei elégtelenek, az EU-biztos kényszeríthetné az érintett euróövezeti tagállamot konkrét egyensúlyjavító intézkedésekre, például pótlólagos adóbevételek behajtására. E szakaszban Mark Rutte és Jan Kees de Jager javaslata szerint már szankciók is alkalmazhatók lennének. Ezek között említi a két holland politikus az uniós kohéziós és strukturális alapokból folyósított támogatások csökkentését.

A végső szankciószakaszban a költségvetési fegyelemért felelős biztosnak kellene jóváhagynia az érintett tagország költségvetési tervezetét, még mielőtt az a tagállam parlamentje elé kerül, és ebben a fázisban már lehetőség lenne az adott ország szavazati jogainak felfüggesztésére is - áll az írásban.

Rutte és Jager szerint azok a tagállamok, amelyek nem akarják alávetni magukat e rendszernek, "választhatják a távozást is az euróövezetből". Minden országnak, amely tagja akar lenni a valutauniónak, tartania kell magát a megállapodásokhoz, és nem hagyhatja módszeresen figyelmen kívül a szabályokat.

A holland kormányfő és pénzügyminisztere szerint a jövőben a végső szankció az lehet, hogy a szabályszegő országokat távozásra kényszerítik az euróövezetből. Ehhez szerződésmódosításra van szükség, így ezzel az intézkedéssel csak hosszú távon lehet számolni, ma még ezt a szankciót nem lehet alkalmazni. "Az általunk javasolt intézkedések éppen azt a célt szolgálják, hogy elkerülhető legyen e végső büntetés kirovása" - írta a Financial Times véleményrovatában a két holland politikus.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!