3p

Május 20-án, kedden éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó-bevallások beadásának határideje, s addig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is. Érdemes betartani a határidőt, mert a késedelmesen bevallókra mulasztási bírságot róhat ki az adóhatóság.

Azon magánszemélyek bevallását várja az APEH, akiknek kifizetőtől, munkáltatótól származó adóköteles jövedelmük volt, és nem kértek adóhatósági vagy munkáltatói adómegállapítást, de május 20-áig kell benyújtaniuk bevallásukat az adószámmal rendelkező, áfa-fizetésére nem kötelezett magánszemélyeknek, valamint az őstermelőknek is.

A vállalkozók és az áfa-fizetésére kötelezett magánszemélyek bevallási határideje február 15-e volt. 

Aki az utolsó napokra hagyta a bevallás elkészítését, a legjobb, ha igénybe veszi az adóhatóság honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programot, ha erre lehetősége van, mert jelentősen megkönnyíti a bevallás elkészítését. A program ellenőrzi is az adatokat, így kisebb a hiba veszélye.

Az idén több, a magánszemélyek internetes bevallását segítő szolgáltatást is bevezetett az APEH, például a bevallás készítése közben láthatóak a bevallást segítő információk és példák bemutatásával is segítik a nyomtatvány kitöltését. Akik regisztráltatták magukat az okmányirodában, a nyomtatványt elektronikusan is beküldhetik, egyébként kinyomtatva a szokásos úton lehet eljuttatni az adóhatósághoz.

Az APEH honlapjáról letöltött programot egyébként egyre többen használják: az adóhatósághoz május 5-éig beérkezett bevallások szerint a tavalyi 23 százalékkal szemben az idén már az adózók 27 százaléka küldte be elektronikusan bevallását, az internetes programmal kitöltött, papíron elküldöttek aránya pedig 48-ról 51 százalékra emelkedett. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a hibás bevallások aránya is mérséklődött, a tavalyi 47,2 százalékról 32,3 százalékra.

Amire minden évben figyelni kell: a bevallásokat feltétlenül alá kell írni, anélkül ugyanis nem fogadja el az adóhatóság. Hasonlóképpen gyakori hiba az is, hogy az adózók rosszul számítják ki az adót vagy az adójóváírást, amint az is, hogy nem küldik el valamennyi, a főlapon jelzett mellékletet.

A kedvezmények érvényesítésénél sokan nem veszik figyelembe a jövedelemkorlátot vagy jövedelemkorlátként a jelenlegi 3,9 millió forint helyett a korábban érvényes 6 millió forintot tüntetik fel. Az eddig benyújtott bevallások szerint sokszor előfordul az is, hogy a családi kedvezményt két gyermek után is érvényesítik, holott erre csak legalább három eltartott esetén van mód.

Az idén újdonság, hogy az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozat a bevallás része lett, így azzal együtt is be lehet nyújtani, emellett továbbra is beküldhető hagyományos módon, külön borítékban és elektronikusan is.

Az idei évtől a nyilatkozat beküldési határideje egységesen május 20-a, függetlenül attól, hogy milyen formában juttatják el az adóhatósághoz.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!