<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az idén húsz százalékkal csökkennek a globális olajipari beruházások - vélte a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA főközgazdásza. Fatih Birol azt mondta, hogy ez rekordmértékű zuhanás a kőolajbányászat történelmében.

Az egy év alatt felére esett olajár jelentősen csökkenti az energiaipari cégek bevételét, és emiatt az ágazati vállalatok arra kényszerülnek, hogy visszafogják beruházásaikat a kutatás és a termelés területén.

Egyes elemzők szerint csak évek múlva kezd újra emelkedni a kőolaj ára. A Morningstar kutatóintézet múlt héten közölt előrejelzésében úgy vélte, az olajpiac legkorábban csak valamikor 2017-ben áll helyre. A Total francia olajipari vállalat nemrég azt közölte, hogy miközben a vállalat 2013-ban 28 milliárd dollárt költött beruházásokra, az alacsony olajár miatt az idén ez az összeg 23-24 milliárd dollárra, jövőre további 13 százalékkal 20-21 milliárd dollárra, 2017-ben pedig 17-19 milliárd dollárra mérséklődik.

A kőolaj ára immár olyan alacsony, hogy közel áll ahhoz a szinthez, amikor már csak veszteséggel lehet bányászni. Sokan azonban ezt is felvállalják, semhogy csökkentsék részesedésüket a világpiacon, abban bízva, hogy előbb vagy utóbb, de drágul majd az energiahordozó.      

Leonyid Fedun, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajipari cég, a Lukoil társtulajdonosa egy Szocsiban tartott nemzetközi gazdasági fórumon azt mondta, hogy Oroszországnak 50 dollár alatti világpiaci ár mellett veszteséges kőolajat termelnie. Szerinte a határ az Egyesült Államokban 57 dollár, Szaúd-Arábiában 25 dollár hordónként.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter pénteken azt mondta, hogy a kőolaj idei átlagára 53 dollár lesz hordónként, jövőre 50 dollár, 2017-ben 55 dollár.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 12 cent emelkedéssel 48,15 dolláron zárt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónként ára 49 centtel 45,62 dollárra emelkedett.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.