2017. április 20. 07:25

Eddig még nem látott mértékben nőtt a versenyszférában alkalmazottak száma a legfrissebb statisztika szerint.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Februárban összesen 2,085 millió alkalmazott volt a versenyszférában a legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél, ami januárhoz képest rekordmértékű növekedés eredménye. Egyetlen hónap alatt ugyanis 39,2 ezren tudtak elhelyezkedni a versenyszférában, ilyenre pedig 2009-ig visszamenőleg nem volt példa, a válság utáni években ebben az időszakban a létszám csökkenése volt jellemző egészen 2013-ig, majd ezután néhány ezres bővülés mutatkozott.

Mivel a versenyszféra létszámbővülése mellett a közszféra a közmunkások alacsonyabb száma miatt pár ezer fővel zsugorodott, nemzetgazdasági szinten is jelentős növekedés mutatkozott. Februárban így már 3,086 millió alkalmazott volt a vizsgált cégeknél.

A bérek látványos emelkedése folytatódott februárban is - és vélhetően ez az egész évre jellemző lesz a nagymértékű minimálbér-emelés miatt.

  • Országos átlagban 182 741 forint volt az átlagos nettó bér, ami 10,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit,
  • a versenyszférában 9,3 százalékkal 191 250 forintra,
  • a közszférában pedig 13,8 százalékkal 168 366 forintra nőtt az átlagos nettó bér.

Noha februárban már igencsak megugrott az infláció, átlagosan 2,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, a béremelkedés üteme miatt így is jelentős reálbér-emelkedésről árulkodik a statisztika.

  • Országos átlagban 7,6,
  • a versenyszférában 6,2,
  • a közszférában pedig 10,6 százalékkal ér többet a hazavitt bér idén, mint egy évvel korábban.

mfor.hu