<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai jegybank, a Fed rontott az ország idei gazdaságnövekedési előrejelzésén, ugyanakkor némileg derűlátóbb a munkanélküliség alakulása kapcsán.

Az amerikai központi bank történelmi lépést tett azzal, hogy konkrét hosszú távú inflációs célt állított fel, két százalékot. A bank elnöke, Ben Bernanke ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy nem lenne bölcs dolog csak az inflációs célra koncentrálni, továbbra is mindent megtesz a Fed a gazdaság dinamizálása érdekében.

A Fed szerdán ismertetett negyedévente kiadott előrejelzése szerint idén az amerikai hazai össztermék (GDP) 2,2-2,7 százalékkal nő. Novemberben a bank még nagyobb ütemű, 2,5-2,9 százalékos gazdaságnövekedéssel számolt. A Fed arra számít továbbá, hogy a munkanélküliségi ráta 8,2 százalék lesz az idén a novemberi előrejelzésben szerepelt 8,5 százalék helyett.
Röviddel korábban a Fed szinten tartotta irányadó kamatát. Erről szóló közleményében a bank jelezte, nem tervez kamatemelést 2014 második feléig. Ezzel további egy évvel kitolta a lehetséges első kamatemelés időpontját az intézmény, miután korábbi közleményeiben rendre az szerepelt, hogy 2013 második feléig nem tervez kamatemelést.

Bernanke ugyanakkor üzent az amerikai politikusoknak is, amikor felszólított a hiány csökkentésére. 
 
MTI/mfor.hu