2015. február 11. 13:46

A sárga (vagy újabban fehér) csekk, a készpénz alapú társadalom jelképe, amely arra való, hogy rezsiszámláinkat a lehető leglassabban és legmacerásabban fizessük be.

Amikor már lassan minden pénzügyi tranzakciót elektronikusan intézünk, és már csak elvétve találunk olyan munkahelyet Magyarországon, amely készpénzben adná a jövedelmeket, amikok lassan a bankkártya is elavulttá válik a mobilfizetésnek köszönhetően, sőt a biometrikus azonosítás is közelebb van, mint gondolnánk, a CSEKK fénylő csillaga még mindig ott ragyog a magyar pénzügyi kultúra egén.

2015-ben egy villanyszámla befizetése jó esetben úgy történik, hogy a fogyasztó kap egy üzenetet a bankjától, amikor a szolgáltató leemeli az összeget, közben pedig érkezik egy elektronikus elszámolás is, hogy mégis tudjuk, mire fizettük ki a pénzt.

Ha azonban ez túl egyszerűnek tűnik, akkor lehetőségünk van az egészet végtelenül túlbonyolítani. Erre való a sárga csekk. Ilyenkor ugyebár az elszámolás papír alapon érkezik, hogy nekünk muszáj legyen az addig elektronikusan létező pénzünket szintén papírra „váltani” egy bankautomatánál. Ezután a papír alapú elszámolás mellékletével és az immár szintén papír alapú pénzünkkel elmehetünk a postára, hogy ott sorban állhassunk és minden nálunk lévő papírt átadhassunk az ügyintézőnek, akinek a segítségével a pénz újra elektromos jelekké alakulhat.

Nos, ebbe a rendkívül olajozott rendszerbe "rondít bele" a csekkbefizető automata. Hiszen egyszerűbbé teszi a befizetést azok számára, akik direkt bonyolult módon szeretnék ezt intézni. A rendszer ráadásul kezdetben csak bankkártyás fizetést tesz lehetővé, tehát elveszi a bankautomata-használat élvezetét is. Hála az égnek, hamarosan lehetőség lesz készpénzes befizetésre is.

Persze az is lehet, hogy az automaták csupán a sárga csekk létezésének szürrealitását kívánják érzékeltetni és szép lassan eltűnnek azokkal a papírdarabokkal együtt, amelyek miatt legyártották őket. Ebben az esetben elnézést kérek minden érintettől.

Szász Péter
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.