3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A JP Morgan közgazdászai a ma közölt magyar GDP-adatokhoz fűzött helyzetértékelésükben közölték: az a tény, hogy a magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben "dacolt a recesszióval", megerősíti a ház azon "konszenzus feletti" előrejelzését, hogy a magyar GDP-érték a 2012. év egészében 0,5 százalékkal növekedni fog.

Egyes elemzők szerint a magyarországi GDP-adatsor arra vall, hogy a magyar gazdaság az idén elkerülheti a recessziót.

A JP Morgan közölte: az a tény, hogy a magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben "továbbra is dacolt a recesszióval", megerősíti a ház azon "konszenzus feletti" előrejelzését, hogy a magyar GDP-érték 2012 egészében 0,5 százalékkal növekedni fog.

A JP Morgan szakértői felidézték, hogy a londoni elemzői konszenzus 0,1 százalékos visszaesést valószínűsít erre az évre a magyar gazdaságban.

A ház szerint Magyarország a következő negyedévekben legalábbis recesszióhoz közeli helyzetbe kerül, mivel a költségvetés feszesebbre vonása nyomást gyakorol a fogyasztásra.

A JP Morgan elemzőinek előrejelzése szerint emellett a Nokia által bejelentett, 2300 magyarországi alkalmazottat érintő leépítés is negatívan befolyásolhatja néhány tized százalékpont erejéig az éves összevetésben számolt idei első negyedévi GDP-növekedést.

A cég szerint mindazonáltal az autóiparban folyó nagyszabású programok várhatóan lendületet adnak a magyar feldolgozóipari termelésnek és exportnak a következő évben.

Ezzel párhuzamosan a Capital Economics szerint a legbiztatóbb hír a ma közölt régiós GDP-adatokban a tavalyi negyedik negyedévi magyar növekedés. (lásd az mfor.hu összehasonlító elemzését: Európa élmezőnyében: egy hajszállal maradtunk le a dobogóról)

Neil Shearing, a Capital Economics közgazdásza szerint Szlovákiában, "és különösen Magyarországon" a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatok "sokkal erősebbek" voltak az EU legutóbbi gazdasági hangulatindexe (ESI) által előzetesen sugalltnál.

Shearing szerint lehetséges, hogy a későbbi, részletesebb GDP-adatközlések során lejjebb korrigálják mindkét ország növekedési ütemét, de ugyanígy az is lehetséges, hogy az ESI-mutató eltúlozta a reálgazdasági kondíciókban 2011 vége felé bekövetkezett romlást.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a felzárkózó európai térség következő évi kilátásai egyértelműen a további euróövezeti fejleményektől függnek. Shearing közölte: a cég továbbra is azzal számol, hogy Németország az idén recesszióba süllyed, az euróövezet egészében pedig mély recesszió lesz, és ha ez az előrejelzés valóra válik, valószínűtlen, hogy a feltörekvő európai gazdaságok "ezt épségben megúsznák".

A Capital Economics megerősítette azt a várakozását, hogy a valutaunió az idei és a jövő évet is recesszióban tölti, sőt a jövő évi visszaesés súlyosabb lesz az ideinél.

A ház előrejelzése szerint az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 1 százalék körüli mértékben, jövőre 2,5 százalékkal csökken.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) azt jósolta, hogy a valutauniós gazdaság teljesítménye 2012-ben átlagosan 1,2 százalékkal esik vissza, de a cég londoni közgazdászai szerint még ez az előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezet a következő 12 hónapban nem bomlik fel.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.